PERSBERICHT
Watersnoodramp vereist kindgerichte noodhulp
Plan laat het leven van de kinderen in Indonesië en Bolivia niet in het water vallen
Amsterdam, 14 februari 2007 - Als de noodhulp voor de watersnoodramp in Indonesië en Bolivia niet snel op gang komt, dreigen voornamelijk kinderen slachtoffer te worden van uitdroging en ziektes als diarree en cholera. Kinderen zijn extra kwetsbaar tijdens een ramp en worden het eerst vergeten. Daarom richt de kindgerichte ontwikkelingsorganisatie Plan zich juist op hun behoeftes, op hun rechten en hun veiligheid. Dit doet zij door het verstrekken van speciale voedselpakketten voor kinderen, het opzetten van gezondheidsposten om kinderen te behandelen en het creëren van veilige locaties waar kinderen hun ervaringen kunnen delen. Plan Nederland roept iedereen op om het leven van de kinderen in Indonesië en Bolivia niet in het water te laten vallen en te storten op giro 8800 of via
Extreme regenval in Jakarta (Indonesië) en Santa Cruz (Bolivia) heeft er de afgelopen weken voor gezorgd dat honderdduizenden kinderen en hun families dakloos zijn geworden en gebrek hebben aan voedsel en schoon drinkwater. Aardverschuivingen hebben woningen, wegen en voorzieningen verwoest. Als gevolg van de gebrekkige infrastructuur en het gebrek aan voedsel, water en medische voorzieningen dreigen voornamelijk kinderen slachtoffer te worden van uitdroging en ziektes als diarree en cholera.
De (internationale) noodhulp schiet vaak te kort wanneer het gaat om de primaire en emotionele behoeftes van kinderen. Daarom richt ontwikkelingsorganisatie Plan zich naast de eerste overlevingsbehoeften van kinderen, zoals schoon drinkwater, voedsel, onderdak en primaire gezondheidszorg ook op (trauma)verwerking en het bieden van veiligheid.
Plan Indonesie probeert scholen in Jakarta die door de overstromingen zijn beschadigd weer open te stellen om de schoolgaande kinderen zo snel mogelijk weer de mogelijkheid te geven om de draad op te pakken en zo regelmaat in het leven te bieden. Verder creëert Plan speciale kindvriendelijke locaties voor kinderen, waar ze kunnen bijkomen van hun ervaringen. Daarnaast zijn drie gezondheidsposten opgezet om gezondheidszorg te bieden. Ook rijdt Plan rond om duizenden kinderen en volwassenen van schoon water te voorzien en zo het uitbreken van besmettelijke ziekten te helpen voorkomen.
Lokale medewerkers van Plan Bolivia hebben de schade opgenomen in de omgeving van Santa Cruz. Er is grote behoefte aan voedsel, dekens en communicatiemiddelen, omdat de regen de bestaande verbindingen heeft vernield. Het ziekenhuis el Torno is ernstig beschadigd. Door de regenval stroomde vervuild water door de gangen en ziekenzalen, waardoor medicijnen en andere cruciale hulpmiddelen verloren gingen. Plan probeert het ziekenhuis zo snel mogelijk operationeel te maken. Ook moeten wegen worden hersteld om de, van de buitenwereld afgesloten, kinderen en hun families hulp te kunnen bieden.
Laat het leven van de kinderen in Indonesië en Bolivia niet in het water vallen. Plan Nederland roept iedereen te storten op giro 8800 ten behoeve van 'getroffen kinderen watersnoodramp' of via
----- einde persbericht ----
Plan Nederland (
Plan en noodhulp
Plan is geen noodhulporganisatie. Maar als internationale organisatie voor kindgerichte, gemeenschapsontwikkeling in 49 programmalanden, krijgt Plan regelmatig te maken met rampsituaties in de werkgebieden. Wanneer dat zich voordoet, biedt Plan noodhulp en ondersteuning bij de wederopbouw.
In de loop van de jaren heeft Plan een schat aan ervaring en expertise opgedaan als het gaat om kindgerichte noodhulp, wederopbouw in rampgebieden en gebieden in of na oorlog. In de afgelopen jaren was Plan actief betrokken bij de noodhulp en wederopbouw na de tsunami in Sri Lanka, Indonesië en India, de aardbeving in Pakistan en de herstel na overstromingen in Bangladesh, India en Pakistan, Sri Lanka en de Filipijnen. Plan voert bovendien programma's uit in (post)conflictgebieden, waaronder Burundi, Indonesië, Sierre Leone, Liberia, Nepal, en Zuid-Sudan. Op basis van de ervaringen in Nicaragua en Honduras na de orkaan Mitch, in El Salvador na de aardbeving en in Sierra Leone na de burgeroorlog, publiceerde Plan het onderzoeksrapport 'Children in disasters - After the cameras have gone'.
Noot aan de redactie (