VVD


13-2-2007

Eurocommissaris Frattini wil zwarte economie in EU aanpakken

Eerder vandaag, tijdens een informele lunch met een aantal liberale Europarlementariërs, waaronder VVD-europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert, liet Eurocommissaris Frattini (Justitie) weten dat hij van plan is de zwarte economie in de Europese Unie flink aan te pakken. Zijn definitieve plannen presenteert hij medio mei 2007.

In ieder geval is duidelijk dat lidstaten waar illegalen werkzaam zijn (en worden uitgebuit) in bijvoorbeeld land- en tuinbouw, kunnen rekenen op het stopzetten van, in dit geval, de Europese landbouwsubsidies. Hiermee rekent hij af met de willekeur van het beleid van bepaalde lidstaten.

Jeanine Hennis-Plasschaert: "Dit is goed nieuws. Lidstaten hebben de mond vol van de strijd tegen de illegale immigratie, maar feit is dat veel illegalen kunnen ´overleven´ dankzij het welig tieren van de zwarte economie (de illegale tewerkstelling) in bepaalde sectoren. Lidstaten wensen terecht nauwelijks of geen Europese bemoeienis met hun nationale strafrechtstelsels. Frattini is creatief geweest in zijn zoektocht naar een oplossing om de lidstaten aan hun belofte, nl. het aanpakken van de illegale tewerkstelling, te houden. Ik verwacht hier veel van."