Gemeente Hengelo

Alleen kapvergunning nodig voor grote bomen

Het college van Hengelo heeft op 6 februari 2007 ingestemd met de nieuwe Bomenverordening. Deze vervangt de huidige Kapverordening (1996) en de Waardevolle Bomenlijst (1992). Het kappen, rooien of verplanten van bomen met een stamdiameter kleiner dan 30 cm. wordt vergunningvrij. Ook voor het kappen van bomen op een bebouwde kavel die kleiner is dan 300 m² hoeft geen kapvergunning meer te worden aangevraagd. Met de nieuwe Bomenverordening zijn bomen een volwaardig onderdeel van de ruimtelijke ordening geworden.

Voorgeschiedenis

De kapverordening uit 1996 voldoet niet meer. Vrijstellingen, die voor particuliere tuineigenaren bedoeld zijn, gelden ten onrechte automatisch voor projectontwikkelaars. Het behandelen van aanvragen van kapvergunningen van kleine bomen in krappe tuinen kost veel tijd en geld, terwijl ze bijna altijd gehonoreerd worden. Een heldere procedure om een houtopstand op de juiste waarde te kunnen schatten ontbreekt. Evenmin bestaan er vaste compensatierichtlijnen.

Het kappen van kleine bomen wordt vergunningvrij, voor grotere bomen geldt dit niet.

Geen vergunning nodig voor kleine bomen en kleine tuinen

Er is geen kapvergunning meer nodig voor bomen met een stamdiameter tot 30 cm. Voorheen was dit 10 cm voor bomen op gemeentegrond en 20 cm voor negen soorten bomen op particuliere grond. De eigenaar van een woonkavel kleiner dan 300 m2 (inclusief de woning) hoeft geen kapvergunning meer aan te vragen. Ook niet voor bomen met een grotere diameter dan 30 cm. Op zon kleine oppervlakte kan een grote boom niet tot volle wasdom komen.

Toetsing grote bomen

Kapvergunningplichtige bomen (diameter van 30 cm of groter, in een tuin van 300 m2 of groter) worden systematisch op hun landschappelijke, ecologische en recreatieve waarde getoetst. Hiermee krijgen bomen een volwaardige rol in de ruimtelijke ordening. Dit doet recht aan waardevolle houtopstanden. Bovendien is op die manier een objectieve compensatie voor te kappen houtopstanden vast te stellen. Volgens de nieuwe Bomenverordening komt er een vast compensatiesysteem. Het aantal te vervangen bomen hangt af van de stamdiameter en de waardering. Compensatie dient in principe op dezelfde plek te gebeuren. Is dat niet mogelijk, dan mag het ook elders. Lukt dat ook niet, dan moet er geldelijk gecompenseerd worden. Dat geld moet ten goede komen aan groen en natuur.

Bijzondere bomen

In de Bomenverordening is een nieuwe lijst van gemeentelijke bijzondere bomen opgenomen. De lijst telt naast (potentiële) monumentale bomen ook herdenkingsbomen en bijzondere boomsoorten. De lijst wordt jaarlijks geactualiseerd. Uitgangspunt is om bijzondere bomen, ook in deze moderne tijd van snelle veranderingen, zoveel mogelijk met rust te laten; ruimtelijke ingrepen dienen onopgemerkt aan deze bomen voorbij te gaan. Naast de lijst van gemeentelijke bijzondere bomen komt er ook een lijst van particuliere bijzondere bomen. Hiervan is reeds een conceptlijst gereed. Definitieve opname op de lijst is afhankelijk van toestemming van de eigenaar van de boom. Hiertoe wordt een contract opgesteld. De gemeente verplicht zich daarbij om het onderhoud van de boom te verzorgen.