Gemeente Tilburg

14-2-2007
KORT-project wint prijs Terre de Femmes
De webxylotheek van Wapke Feenstra ontvangt 3.000 euro

Het project de webxylotheek van kunstenares Wapke Feenstra is beloond met de tweede prijs ( 3.000,-) van Terre des Femmes 2007. Fondation Yves Rocher reikt deze prijs jaarlijks uit aan projecten van vrouwen die ten goede komen aan het milieu. De webxylotheek maakt onderdeel uit van huisboomfeest. Dit omvangrijke kunstproject van KORT geeft een beeld van het alledaagse leven in de wijken rondom de Piushaven.

Webxylotheek
In het project de webxylotheek maken kinderen en volwassenen in hun eigen wijk een digitaal boomarchief: de webxylotheek. Een keer per kwartaal gaan groepen kinderen en volwassenen op pad om te sprokkelen in het Piushavengebied. De verzamelde sprokkels van bomen zoals bladeren, vruchten, takjes, en losgelaten schors - dienen als input voor de webxylotheek. Op deze manier wordt een digitaal naslagwerk gevormd met informatie over bomen, hun veranderingen in de tijd, en kennis over soorten en families. De stadsbioloog Henk Kuiper van de Stichting Stadsbomen draagt zorg voor de inhoudelijke expertise van de site. Met de site wil de kunstenares kinderen spelenderwijs bewust laten worden van de natuur in hun straat en wijk.

Een milieuprijs voor vrouwen met initiatieven
Vele vrouwen over de hele wereld zetten zich dagelijks in voor projecten die ten goede komen aan het milieu. Om deze vaak unieke en originele initiatieven te stimuleren, te ondersteunen en te belonen heeft de Fondation Yves Rocher in 2001 de internationale prijs Terre de Femmes - vrouwen voor de natuur - in het leven geroepen. Inmiddels worden de prijzen jaarlijks uitgereikt in Frankrijk, Duitsland, Amerika, Canada, Zweden, Zwitserland, Polen, België en Nederland.