SP fractie Europees Parlement

SP Europa :: Nieuws

Europa wijst CIA en meewerkende regeringen terecht

14-02-2007 * Het Europees Parlement had vandaag gelukkig het lef om het rapport over illegale CIA-vluchten goed te keuren. SP Europarlementariër Kartika Liotard: "Rapporteur Fava veegt de vloer aan met zowel de CIA als de Europese landen die hun geheime operaties toestonden en vervolgens ook nog eens een Europees onderzoek daarnaar dwarsboomden. Dat was voor de meeste parlementsleden blijkbaar een duidelijk signaal om de tanden te laten zien: we accepteren geen mensenrechtenschendingen in Europa".

De SP fractie stemde in met het Fava-rapport. Liotard: "Terreurverdachten die met medeweten van Europese regeringen door Amerikaanse geheime diensten worden rondgevlogen, dat is volgens mij een ontoelaatbare schending van onze soevereiniteit. Het geleur met verdachten tussen illegale gevangenkampen is een zeer ernstige schending van de mensenrechten. Dat mogen we geen van beide toelaten of bedekken met de mantel der liefde".

Diverse Europese regeringen krijgen in het rapport de wind van voren. "En terecht, want wél meewerken aan schendingen van mensenrechten door de CIA en níet willen meewerken aan een onderzoek van het Europees Parlement daarnaar is onacceptabel. Nog altijd stemden sommige parlementariërs vooral ter bescherming van hun eigen nationale regeringen tegen het rapport", aldus Liotard.

Volgens Liotard liet het Europees Parlement vandaag zien niet bang te zijn voor druk van Amerika. "Bovendien hebben voldoende Europarlementariërs vandaag laten zien minder belang te hechten aan binnenlandse belangen en het blazoen van hun ministers thuis dan aan een onafhankelijk kritisch oordeel". 382 leden stemden vóór het rapport, 256 tegen. "Hoewel door de aanname van amendementen het oordeel over sommige lidstaten wat is afgezwakt, zijn de keiharde conclusies van Fava overeind gebleven. Dit mag met recht een overwinning genoemd worden", aldus Liotard.

Meer informatie: Kartika Liotard, 06-51298808

www.europa.sp.nl