Wageningen Universiteit

gezonde bomen voor amsterdam PPO ontwikkelt gezonde bomen voor Amsterdam

14 feb 2007

Onderdeel: Praktijkonderzoek Plant en Omgeving

Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) ontwikkelde een unieke nieuwe meidoorn die resistent is tegen bacterievuur: Crataegus succulenta Boomfeestdag(TM). Op 9 februari jl. hebben Marijke Vos (wethouder Milieu, Openbare Ruimte en Groen van Amsterdam) en Eelco Brinkman, (voorzitter Bouwend Nederland) het eerste exemplaar van deze nieuwe boomsoort geplant in IJburg, Amsterdam.

De Boomfeestdag-meidoorn is een volledig nieuw ras. Begin jaren 80 zijn door PPO duizenden meidoornzaden gezaaid, met als doel de selectie van een bacterievuur-resistente meidoorn. PPO begeleidde gedurende 25 jaar de meidoorns en selecteerde de bomen op groei, bloei, ziekteresistentie en boomvorm. Uiteindelijk bleven er enkele mooie en bacterievuur-resistente rassen over. De beste daarvan kreeg de merknaam Crataegus succulenta Boomfeestdag(TM). De internationale cultivarnaam wordt Crataegus succulenta âJubileeâ. De boom is genoemd naar de jubilerende Stichting Nationale Boomfeestdag, die dit jaar 50 jaar bestaat.

De jubileum-meidoorn is geplant in de VINEX-locatie IJburg in Amsterdam. Er is een groeiende politieke aandacht voor meer groen in stedelijke gebieden, met name in VINEX-locaties. Juist in deze, zich snel ontwikkelende nieuwbouwwijken is de behoefte aan groen en bomen groot.

PopGirlz en Jamai helpen met planten Plant Publicity Holland overhandigde het rapport âDe Groene Stadâ aan Eelco Brinkman en Marijke Vos. Uit dit rapport blijkt dat de norm van 75 m2 groen per woning in nagenoeg geen enkele gemeente gehaald wordt. Brinkman benadrukte het belang van het groen ten opzichte van het grijs, rood en blauw (bebouwing en water). Hij gaat zich de komende jaren inzetten voor snellere aanplant van groen, zodat bewoners niet jarenlang hoeven te wachten op de groene omgeving die hen bij het kopen van hun huis werd voorgespiegeld.
De Stichting Nationale Boomfeestdag heeft het belang van bomen en groen in de stad voor de komende jaren ook als speerpunt gekozen.Â

Samen met Brinkman en Vos plantten Jamai Loman en de PopGirlz-meiden, Sammy en Blanca de boom namens de Stichting Nationale Boomfeestdag, om te benadrukken dat zij de volwassenen van morgen zijn en willen leven in een groene gezonde wereld. PopGirlz zong tijdens het planten het onlangs uitgebrachte Boomfeestdaglied âLongen van de Aardeâ.
---




Zie het origineel
Lees meer over de Nationale Boomfeestdag
Lees meer over De Groene Stad op de site van PPH Contact
Meer informatie:
infobomen.ppo@wur.nl
» meer Contact