Gemeente Gouda


persbericht: scholen en gemeente gouda maken onderwijspark in spoorzone (14-2-2007)

Een aantal scholen en de gemeente Gouda maken plannen voor een onderwijspark in de Spoorzone. Met de verlegging van de Burgemeester Jamessingel wordt ruimte gecreëerd, die gebruikt kan worden om extra gebouwen en voorzieningen te bouwen. De gemeente Gouda praat met Driestar Educatief en Wellant College over uitbreiding en met Driestar College, GSG Leo Vroman en Joh. Calvijnschool over nieuwbouw in het onderwijspark. Een nieuwe sporthal en meer studentenwoningen staan ook op het programma.

Wethouder van onderwijs Arnout Menkveld: "Het samenbrengen van zon gemêleerd scholenaanbod in een onderwijspark op loopafstand van goed openbaar vervoer, versterkt de regionale aantrekkingskracht van Gouda op het gebied van onderwijs. Langs dit deel van de te verleggen Jamessingel verrijst een fris, open en levendig gezicht waar Gouda trots op zal mogen zijn.

Nieuwbouwplannen
Het plan voor het onderwijspark gaat uit van een combinatie van bestaande gebouwen en nieuwbouw. De gemeenteraad van Gouda heeft de Spoorzone aangewezen als locatie voor de nieuwbouw van de GSG Leo Vroman. De eerste paal is gepland in 2010. Realisatie van de nieuwbouw van de Joh.Calvijnschool is voorzien in 2008. Het Wellant College wil beperkt uitbreiden, met een ingang aan de Jamessingel. Driestar College wil de huidige locatie aan de Clematislaan vervangen door nieuwbouw in het onderwijspark. De scholen hebben voordeel van deze opzet doordat zij gezamenlijk gebruik kunnen maken van voorzieningen als parkeren, sportvoorziening, inrichting en beheer van het park.

Eén centrale sportvoorziening
Er komt een centrale en kwalitatieve sportvoorziening in het onderwijspark. Diverse scholen in het park kunnen deze gebruiken voor hun gymonderwijs, maar ook sportverenigingen van Gouda kunnen hier terecht. Hiermee krijgt Gouda dan een derde sporthal. Een onderzoek van de gemeente Gouda geeft aan dat er behoefte is aan een extra sporthal. Nader onderzoek is nog nodig om te bepalen hoe het staat met de financiële haalbaarheid en om een beeld te krijgen van hoe de hal er uit moet gaan zien.

Extra woningen
Op drie plekken in het onderwijspark zijn nieuwe woningen voorzien. Het bestaande internaat van Driestar educatief is toe aan vervanging. Een tweede plek voor wonen is gepland naast het sportveld aan de Dreef. Of het hier mogelijk is hangt af van de nieuwbouw voor Driestar College. Het Wellantcollege is bereid te praten over het verkopen van grond voor een derde woonlocatie. Deze plannen moeten eerst nog getoetst worden aan de (regionale) beleidskaders.

Vervolgplannen
Samen met de scholen is een vlekkenplan gemaakt van het onderwijspark. Dit vlekkenplan beschrijft welke school waar is gepland in het park en waar de centrale voorzieningen als sport en wonen kunnen komen. Het college van burgemeester en wethouders is akkoord met de huidige plannen en stelt aan de raad voor een voorbereidingskrediet te reserveren. Daarna kunnen gemeente en scholen aan het werk om te beoordelen welke plannen haalbaar zijn.