VVD


14-2-2007

Europarlement verwerpt voorstel vrijwillige modulatie definitief

Het Europees Parlement heeft vandaag het voorstel van de Europese Commissie voor de introductie van een systeem van vrijwillige modulatie, met grote meerderheid definitief verworpen. Bij een eerdere stemming in november 2006 werd het voorstel ook al verworpen.

Hierna kreeg de Europese Commissie nog de kans om haar voorstel te wijzigen of terug te trekken. Dat is tot nu toe niet gebeurd en daarom heeft het Europees Parlement het voorstel vandaag definief verworpen. Vrijwillige modulatie is het vrijwillig overhevelen van fondsen door lidstaten vanuit de eerste pijler van Europese landbouwbeleid (directe inkomensondersteuning) naar de tweede pijler
(plattelandsontwikkeling).

Jan Mulder: "Ik ben niet tegen modulatie op zich, maar wel tegen het vrijwillige aspect van het huidige voorstel. Als lidstaten straks individueel mogen gaan beslissen of ze 20% gaan korten op de inkomensondersteuning aan hun boeren, dan zal dat kunnen leiden tot concurrentieverstoringen op de interne markt."

Jan Mulder: "Dit is een zeer sterk signaal van het Europees Parlement dat op zijn strepen staat als het gaat om het gelijkheidsprincipe en het bewaken van de Europese interne markt."

Om de weerstand van het Europees Parlement tegen dit voorstel kracht bij te zetten is, op voorstel van Jan Mulder, in de begroting van 2007 20% (circa EUR 2,47 miljard) van de plattelandsontwikkelingsfondsen in de reserve gezet. Deze mogen pas weer gebruikt worden als de Europese Raad en de Europese Commissie hebben voldaan aan de voorwaarden die daarbij gesteld zijn en die samenhangen met het voorstel van de vrijwillige modulatie.

Jan Mulder: "De reserve die we ingesteld hebben moet de lidstaten beter doen realiseren wat de gevolgen van dit voorstel kunnen zijn. Niet alleen kan dit gevolgen hebben voor de concurrentieverhoudingen in de EU, maar ook lijkt de Raad zich via een achterdeur meer macht toe te eigenen als het gaat om de vaststelling van de EU-begroting. Beide gevolgen vind ik onaanvaardbaar en daarom heb ik tegen het Commissievoorstel voor Vrijwillige Modulatie gestemd".