Gemeente Hengelo

Bevordering starten van een bedrijf in Hengelo

Het bevorderen van het starten van een onderneming is een van de speerpunten van het collegeprogramma. In de Nota Startersstad Hengelo is als doelstelling opgenomen om de groei van het aantal starters per jaar te verhogen tot minimaal het landelijk gemiddelde, uiterlijk in 2010. Ter illustratie: in 2005 groeide het aantal starters in Hengelo met 12%, landelijk was dat 15%. Naar verwachting stijgt de groei landelijk naar 18 tot 20%.

Om deze ambitie waar te maken is een scala van maatregelen ingezet, geconcentreerd rond vier hoofdlijnen:
Het verbeteren van het imago van Hengelo als startersstad.
* Goede voorlichting en begeleiding, met de nadruk op coaching van starters.

* Voldoende huisvestingsmogelijkheden voor starters, onder meer in de vorm van een bedrijfsverzamelgebouw.

* Meer financieringsmogelijkheden voor startende ondernemers.

Gekoerst wordt op structurele voortzetting van de startersadvisering, zoals deze momenteel door het ROZ Twente in het kader van het Startkans-project plaatsvindt. Het gezamenlijke doel van Enschede en Hengelo is om het ROZ te laten uitgroeien tot de centrale organisatie in Twente op het terrein van het starten met een eigen bedrijf.

Sneller antwoord

Geconstateerd wordt dat veel ondernemers, dus ook starters, te lang moeten wachten op een antwoord op een door hen gestelde vraag. Er bestaat bijvoorbeeld te lang onzekerheid of men een vergunning zal krijgen. Een in te stellen ambtelijke Taskforce met medewerkers van verschillende afdelingen moet ervoor zorgen dat ondernemers snel weten waar ze aan toe zijn.

Gebiedsgewijze aanpak

Het stimuleren van de wijkeconomie is een ander belangrijk doel. Gestart wordt in de wijken Berflo Es en Klein Driene. De binnenstad, in het bijzonder de omgeving van het Centraal Station van Twente, biedt uitstekende mogelijkheden om tot de ontwikkeling van kennisintensieve en technische hoogwaardige werkgelegenheid te komen.

Volgens portefeuillehouder startersbeleid van de gemeente Hengelo, Bert Otten, past het startersbeleid uitstekend bij de voornemens van het nieuwe kabinet. Het stimuleren van ondernemerschap heeft een belangrijke plek in het regeerakkoord gekregen. Hengelo is in de afgelopen eeuwen voor een belangrijk deel opgebouwd en gegroeid door de inzet van ondernemers. Bij deze ondernemende traditie sluiten wij aan.