Gemeente Asten


14-02-2007
Rapport rekenkamercommissie

Persbericht

Rapport Rekenkamercommissies Deurne, Asten en Someren over de verantwoording van gesubsidieerde professionele instellingen

Onderzoek
De Rekenkamercommissies (Rkc's) van de gemeenten Deurne, Asten en Someren hebben hun eerste gezamenlijke rapport met de titel "Subsidie (meer) verantwoord" aan de gemeenteraden aangeboden. De commissies hebben een onderzoek ingesteld naar de wijze waarop professionele instellingen (welzijnsinstellingen, bibliotheek en muziekschool) in de periode 2003-2005 de subsidiegelden hebben verantwoord.
Deze organisaties ontvangen jaarlijks omvangrijke bedragen van de gemeente en dienen de inzet van deze gelden en de daarmede behaalde resultaten achteraf te verantwoorden. Deze informatie is nodig voor het college om de definitieve subsidie vast te stellen.Voor de raad is deze informatie van belang om vast te stellen of de door haar gestelde doelen zijn bereikt, zodat de raad zo nodig het beleid kan bijsturen of de subsidie aanpassen.

Conclusie
De Rkc's concluderen in hun rapport dat de raden niet kunnen toekomen aan het vaststellen of de afgesproken beleidsdoelen worden gehaald omdat deze grotendeels niet van te voren zijn bepaald. De informatie die de instellingen naar de gemeente sturen is deugdelijk en betrouwbaar, maar vooral financieel van aard: bedoeld om inzicht te geven in de besteding van de subsidiegelden en uitgevoerde activiteiten en daardoor minder geschikt om te beoordelen of de afgesproken doelstellingen zijn gerealiseerd. Vervolgens hebben de Rkc's vastgesteld dat de gemeenteraad over het verantwoordingsproces niet actief wordt geïnformeerd: de betrokkenheid van de raad beperkt zich tot de begrotingsvaststelling en problemen als fusie en huisvesting.
De raad mist daardoor de relevante informatie om op beleidsdoelen te kunnen sturen en daardoor ontbreekt bij de raad ook het zicht op wat de instellingen met de subsidiegelden doen.

Aanbevelingen
Daarom bevelen de commissies dan ook aan de subsidiëring op een andere wijze in te richten. De afspraken met de instellingen moeten minder over de besteding van de gelden (input) gaan en meer over de daarmede gerealiseerde prestaties en/of effecten (output) Het op basis van de te behalen doelstellingen subsidiëren van doelstellingen wordt ook wel aangeduid met de term beleidsgestuurde contractfinanciering.
Daarmede wordt voor de raad het kader geschapen om haar controlerende taak naar behoren te vervullen. Voorwaarde is dan wel dat de raad die doelstellingen - bij voorkeur voor meerdere jaren - vaststelt en goede afspraken met het college maakt hoe de prestaties worden gemeten en hoe over de voortgang wordt gerapporteerd .
De rol van de gemeente verschuift dan van subsidieverstrekker naar afnemer van diensten die duidelijk omschreven moeten worden. Deze ontwikkeling sluit nauw aan bij de wens van de instellingen - mede ingegeven door de regionalisering en professionalisering - om zich te ontwikkelen tot ondernemende partijen, die willen weten wat hun afnemers vragen.