Gemeente Alkmaar

Brochures helpen bij schoolkeuze

Binnenkort staan veel ouders met hun kinderen voor een belangrijke keuze: Ze moeten kiezen welke vervolgopleiding het meest geschikt is voor het kind. De gemeente Alkmaar heeft samen met een aantal betrokken partijen twee brochures ontwikkeld, die ouders en kinderen kunnen helpen bij het maken van een goede keuze. De brochures laten aan de hand van een aantal concrete voorbeelden zien welke opleidingen nodig zijn als voorbereiding op een beroep of verdere studie.

Er zijn twee brochures: 'Kies voor toekomst voor uw kind' en 'Doorleren, de keuze met toekomst'. 'Kies voor toekomst voor uw kind' is bedoeld voor de overstap van basis- naar voortgezet onderwijs. In deze brochure staat stap voor stap omschreven hoe je er als ouder samen met je kind achter kunt komen welke opleiding uit het voortgezet onderwijs het beste past. Het gaat dan om vragen als 'kan het kind beter leren met het hoofd of met de handen?'. In 'Doorleren, de keuze met toekomst' kunnen ouders en kinderen zien waar ze rekening mee moeten houden, als een kind de overstap maakt naar middelbaar of hoger beroepsonderwijs. Er is informatie in opgenomen over hoe je vanuit verschillende vooropleidingen een mbo-opleiding kunt gaan volgen.

De brochures zijn in samenwerking met Hogeschool INHOLLAND, ROC Horizon College en het Samenwerkingsverband Noord-Kennemerland Voortgezet Onderwijs ontwikkeld.

Films
Naast de brochures komen er ook twee films over schoolkeuze. Deze films kunnen scholen gebruiken voor voorlichting aan ouders en kinderen. De films zijn naar verwachting in de zomer van 2007 gereed.

Toekomst
De gemeente Alkmaar wil ouders en kinderen goed begeleiden bij de schoolkeuze voor hun kind. Het onderwijs dat je kiest, bepaalt immers de toekomst van een kind. Met de brochures wil de gemeente ervoor zorgen dat ouders en kinderen voor een opleiding kiezen die zo goed mogelijk bij hen past. Als kinderen een opleiding volgen die aansluit bij zijn vaardigheden en interesses, is de kans op schooluitval veel kleiner.

De brochures 'Kies voor toekomst voor uw kind' en 'Doorleren, de keuze met toekomst' zijn te verkrijgen op de scholen en te downloaden op www.alkmaar.nl (Inwoners; Jeugd & Onderwijs).