Provincie Limburg

Bevolkingsonderzoek Limburg (BOL) 2007 Ook in 2007 heeft de Provincie Limburg het rapport Bevolkingsonderzoek

Limburg (BOL) opgesteld. Vanwege de veelheid van informatie die dit rapport biedt, treft u bijgaand de samenvatting aan van de belangrijkste uitkomsten van het bevolkingsonderzoek 2007.

Algemeen
Vanaf 1997 voelen elk jaar meer Limburgers zich Limburger of Limburgse (het Limburggevoel). Ook in 2007 is dit aantal weer (licht) gestegen en wel naar 94%. Ook zijn vanaf 1997 steeds meer Limburgers trots op het feit Limburger te zijn; in 2007 is dit wederom gestegen en wel naar 79%. Limburgers willen een Limburgse samenleving die veel ondernemender en veel zelfstandiger is dan nu het geval is. Daarnaast mag de Limburgse samenleving ook wat meer gelijk, wat brutaler en meer solidair zijn. Wat opvallend is, is dat de Limburgse samenleving op enkele punten al veel meer voldoet aan de ideale samenleving zoals zowel Nederlanders als Limburgers die wensen, namelijk op het punt van solidariteit, bescheidenheid en het voorop staan van de kwaliteit van leven.
Veel burgers zeggen geïnteresseerd te zijn in politiek. Echter de mogelijkheden die er bestaan om invloed uit te oefenen op het provinciaal beleid zijn bij velen niet bekend. Redelijk veel burgers geven aan dat zij wel interesse hebben om meer gebruik te maken van deze beïnvloedingsmogelijkheden. Steeds meer burgers vinden dat er teveel (overbodige) regels zijn. Blijkbaar ervaren burgers geen vermindering van regels. Anderzijds vinden veel burgers dat afschaffing van regels niet mag leiden tot willekeur en dat regels strenger gecontroleerd en gehandhaafd moeten worden.

Natuur, milieu, landschap
Redelijk veel burgers willen niet meer betalen voor zaken ten behoeve van duurzame ontwikkeling. De bereidheid om het gedrag daarvoor te veranderen is groter.
Burgers maken zich zorgen om het milieu. 20 à 25% doet dit vaak en 60% soms. Wat opvalt is dat burgers zich in 2007 ten opzichte van 2006 meer ernstig zorgen maken over de gevolgen van klimaatverandering. Veel zaken die binnen het thema Ruimte voor Limburg worden opgepakt, worden door veel Limburgers onderschreven. Over een aantal zaken zijn de meningen verdeeld zoals ten aanzien van uitbreiding van bedrijven in natuurgebieden; uitbreiding van kleinschalige, niet-agrarische bedrijfsactiviteiten in het buitengebied; bouwen in het buitengebied. Op enkele punten zijn lichte verschuivingen in meningen van burgers merkbaar ten opzichte van eerdere jaren. Zo vinden bijvoorbeeld minder burgers dat er gebouwd mag worden in het buitengebied. Op de meeste punten is echter weinig verandering opgetreden ten opzichte van eerdere jaren.

Mobiliteit
De helft van de Limburgers vindt dat er sprake is van een grote verkeersdrukte op hun woon-werkroute en in hun woonomgeving. Hun aantal is sinds 2005 toegenomen. Burgers zien de oplossing voor de groei van het autoverkeer vooral in het bevorderen van het fietsgebruik en het openbaar vervoer.
Bijna de helft van de Limburgers is niet tevreden over het openbaar vervoer; een toename van + 15% ten opzichte van 2005. (NB Het BOL 2007 is gehouden vlak voordat Veolia het openbaar (bus-)vervoer in Limburg overnam).
In 2007 gaat een kwart van de Limburgers vaak naar het aangrenzende Duitsland of België en ruim de helft van de Limburgers doet dit soms. Men doet dit vooral om er te fietsen, te wandelen of om er boodschappen te doen. Sinds 2002 is met name het doen van boodschappen over de grens toegenomen en in lichtere mate het wandelen, fietsen en het bezoeken van culturele bestemmingen.

Leefbaarheid, zorg, welzijn, cultuur
Burgers in Limburg zijn tevreden over het functioneren van de ambulance, de brandweer, het Groene Kruis en de huisartsenzorg overdag. Veel minder tevredenheid is er over het functioneren van de politie en de huisartsenpost s nachts, hoewel de ontevredenheid ten opzichte van 2006 licht is afgenomen. Ontevredenheid is er bij een kwart van de burgers ook ten aanzien van de jeugd-, de ziekenhuis- en de verpleeghuiszorg. De ontevredenheid over deze zorgvoorzieningen is ten opzichte van 2006 licht toegenomen.
De burgers in Limburg waarderen hun leefomgeving met een ruime voldoende. De meeste waardering is er voor het landschap, de natuur en de leefbaarheid. De minste waardering is er voor het cultuuraanbod en de werkgelegenheid. Burgers in Noord-Limburg zijn het meest tevreden over hun leefomgeving, gevolgd door Midden-Limburg. Burgers in Zuid-Limburg zijn het minst tevreden.
Veel burgers zijn positief over de leefbaarheid in hun gemeente/buurt. Men waardeert vooral de woonomgeving en de bereidheid om elkaar te helpen. Een meerderheid vindt ook dat er voldoende voorzieningen zijn. De meningen zijn echter verdeeld als het gaat om het hebben van invloed op de ontwikkelingen in hun gemeente/buurt, de aanwezigheid van sociale voorzieningen voor ouderen en de ondersteuning bij vrijwilligerswerk.
Ten opzichte van 2004 zijn meer Limburgers tevreden over de omgeving waarin men woont, over de aanwezigheid van voldoende sociale voorzieningen voor ouderen, over de invloed die men heeft om ontwikkelingen in hun gemeente/buurt mee te bepalen. Meer Limburgers voelen zich ook betrokken bij wat er in hun gemeente of buurt gebeurt. Op het vlak van aanwezigheid van voldoende voorzieningen in de gemeente of buurt signaleren burgers weinig verandering.

Veiligheid en overlast
Burgers voelen zich op een aantal punten veiliger ten opzichte van eerdere jaren. Zo voelt + 3% zich veiliger in zijn gemeente of buurt,
+ 15% voelt zich veiliger in het openbaar vervoer en minder mensen maken zich zorgen over geweld op straat (- 6%). Op andere punten signaleren burgers weinig verandering.
91% van de burgers voelt zich meestal veilig in zijn gemeente/buurt. Toch is er een redelijk grote groep die desondanks gevoelens van onveiligheid ervaart, vooral ten aanzien van bepaalde plekken in zijn omgeving, bij het s avonds opendoen van de voordeur, rond uitgaansgelegenheden en met betrekking tot het verkeer. De overlast in de leefomgeving van burgers is sinds 2004 op alle (aan de burgers voorgelegde) punten toegenomen. De meeste overlast ondervinden burgers van het verkeer in de vorm van verkeerslawaai en onveilige verkeerssituaties.

Economie
Het aantal burgers dat, na hun zestigste, langer wil blijven werken is flink toegenomen. Wat zeer opvallend is, is dat vooral de leeftijdsgroep ouder dan 45 jaar langer wil blijven werken, maar dat de animo minder is bij de 35-45 jarigen en nog minder bij de groep jonger dan 35 jaar.
Meer burgers vinden dat hun opleidingsniveau hoog genoeg is om aan het werk te kunnen blijven en denken ook positiever over het kunnen vinden van (ander) werk. Men is veel minder geneigd om over de grens te gaan werken. De aantrekkende arbeidsmarkt zal waarschijnlijk op genoemde zaken van invloed zijn.
Op een aantal andere punten signaleren burgers in 2007 ten opzichte van eerdere jaren weinig verandering zoals ten aanzien van de investering in nieuwe technologieën voor ouderen, een goede bereikbaarheid van de werkplek, het starten van een eigen bedrijf en het aantal deeltijdbanen voor oudere werknemers.

Het Bevolkingsonderzoek Limburg (BOL) is gehouden in 1997, 2002, 2004, 2005, 2006 en 2007 onder de burgers van Limburg. Via het bevolkingsonderzoek vraagt de Provincie de burgers in Limburg naar hun mening en beleving over een aantal onderwerpen die voor het provinciaal beleid van belang zijn. De bevolkingsonderzoeken worden jaarlijks gehouden zodat de Provincie Limburg de ontwikkelingen in de mening van burgers en de beleidsonderwerpen kan volgen.

Bijlage:

* Bevolkingsonderzoek Limburg 2007 PDF-document

14-2-2007 11:22