Rijksuniversiteit Groningen

Nader inzicht in stamcellen beenmerg

Datum: 14 februari 2007

Stamcellen zijn primitieve cellen met het vermogen zichzelf te vernieuwen en te differentiëren in andere celtypen. Ze worden onderverdeeld in embryonale of volwassen stamcellen. Joyce Yeoh verrichtte promotieonderzoek naar volwassen beenmergstamcellen, die bloedcellen produceren. Deze cellen (HSC's) zijn verantwoordelijk voor het dagelijks aanmaken van miljarden bloedcellen.

HSC's worden gebruikt bij de behandeling van kankers die zijn ontstaan uit bloedcellen. Hierbij zijn grote aantallen stamcellen nodig, maar het is erg moeilijk om HSC's in het laboratorium te handhaven en te vermeerderen. Het onderzoek van Joyce Yeoh was erop gericht dit met behulp van groeifactoren beter mogelijk te maken. Daarnaast onderzocht Yeoh mogelijkheden stamcellen genetisch te manipuleren, zodat het eenvoudiger wordt ze te vermeerderen. Haar onderzoek draagt bij aan het inzicht in fundamentele processen in het menselijk lichaam, en aan de mogelijke ontwikkeling van nieuwe therapieën tegen kanker.

Joyce Yeoh (Maleisië, 1979) studeerde Geneeskunde te Perth, Australië. Ze verrichtte haar promotieonderzoek bij de afdeling Celbiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd gefinancierd door het NWO en het Ubbo Emmius Fonds. Yeoh is thans onderzoeker aan de University of Aberdeen (Schotland). /JW

Datum en tijd

14 februari 2007, 16.15 uur

Promovendus

mw. J.S.G. Yeoh

Proefschrift

Regulatory role of fibroblast growth factors on hematopoietic stem cells

Promotor

prof.dr. G. de Haan

Faculteit

medische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

via Joost Wessels, Bureau Voorlichting UMCG, tel. (050) 361 4464 of (050) 361 2200, e-mail: j.r.l.wessels@bvl.umcg.nl