Ingezonden persbericht


Persbericht
5 februari 2007

Conferentie: De sprankelcoëfficiënt van jonge kinderen

Wie goed kijkt naar peuters en kleuters, ziet verbazingwekkende talenten. Ze blijken een kei in logisch denken, het herkennen van patronen en niet te vergeten: ze sprankelen in hun verwondering om en nieuwsgierigheid naar de wereld om hen heen. Hoe kunnen we deze talenten in beeld brengen, behouden en ontwikkelen in plaats van ze te laten wegkwijnen? Daarover gaat het Programma TalentenKracht.

Op woensdag 14 februari 2007 organiseert TalentenKracht een conferentie in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. De conferentie is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in het leren van jonge kinderen, met name voor begeleiders van crèches, kinderdagverblijven, BSO, leerkrachten basisonderwijs en niet in de laatste plaats ouders. Wetenschappers ontmoeten de ouders en verzorgers om te praten over de jonge onderzoekers die kinderen in de leeftijd van 3-5 jaar vaak zijn. Ook 'praatjesmaker' Jochem van Gelder zal een bijdrage aan deze dag leveren.

TalentenKracht
TalentenKracht is een onderzoeksprogramma waarin sinds 1 januari 2006 de universiteiten van Amsterdam, Maastricht en Utrecht met die van Groningen en Nijmegen samenwerken. Het richt zich op de sprankelende talenten van alle jonge kinderen in de leeftijd van 3 tot en met 5 jaar. Doel is een antwoord te vinden op de vraag welke talenten, mogelijkheden en kwaliteiten kinderen in deze leeftijd hebben, hoe de talenten op verschillende gebieden onderling verweven zijn en op welke manier deze verder ontwikkeld zouden kunnen worden. In het bijzonder: vertonen kinderen in de leeftijd van 3-5 jaar talenten op gebieden als logisch nadenken, redeneren, classificeren, organiseren en ruimtelijk inzicht? Aan het programma werkt een zeer interdisciplinaire groep wetenschappers mee, bijvoorbeeld op het gebied van de pedagogiek, (neuro en ontwikkelings)psychologie, onderwijskunde, wiskunde- en science-educatie en taalverwerving. De eerste resultaten, onder meer in de vorm van filmmateriaal, zijn veelbelovend. Daarom wordt met ingang van 2007 een langlopende studie opgestart. Tegelijkertijd wordt getracht de resultaten zoveel mogelijk in praktijk te brengen, waarbij ouders en verzorgers een cruciale rol spelen. Zij zullen actief geïnformeerd worden en krijgen ook een rol in het aanleveren van bijvoorbeeld filmmateriaal of beschreven ervaringen. TalentenKracht is een initiatief van de hoogleraren Johan van Benthem, Robbert Dijkgraaf en Jan de Lange en wordt uitgevoerd in het kader van het Programma VTB (Verbreding Techniek in het Basisonderwijs) van het Platform Bèta Techniek en mede betaald door het Ministerie van OCW. Het onderzoek is door onder meer het Ministerie als vernieuwend aangemerkt. In de eerste plaats omdat niet de latere leerstof op school uitgangspunt van het onderzoek vormt, maar de persoonlijke kwaliteiten van individuele kinderen. Daarnaast gaat diepgaand, gemeenschappelijk onderzoek aan plannen voor implementatie vooraf. De interdisciplinariteit van de onderzoeksgroep en de directe relatie met de praktijk is een ander uniek kenmerk van het programma.

Conferentie
De betrokkenheid van leerkrachten PO, peuter- en kleuterbegeleiders én ouders is voor TalentenKracht van groot belang. Op 14 februari informeren de uitvoerders aan deze doelgroep de ideeën achter TalentenKracht en presenteren zij de eerste resultaten van hun onderzoek. Een selectie van het verzamelde filmmateriaal wordt door de onderzoekers getoond en toegelicht, bijvoorbeeld vanuit neurocognitief perspectief door prof.dr. Jelle Jolles uit Maastricht. Jochem van Gelder bespreekt het onderzoek vanuit het perspectief van Praatjesmakers en middels een paneldiscussie zullen ouders en begeleiders in discussie treden met de aanwezigen over inhoud en uitvoering van het onderzoek. Het voorlopige programma is te vinden op de website.

Aanmelden

Deelname is gratis. Deelnemers moeten zich wel aanmelden via de website www.talentenkracht.nl Het maximum aantal deelnemers is 250 personen, inschrijving gebeurt op volgorde van binnenkomst.

Voor meer informatie over TalentenKracht en het Programma VTB: www.talentenkracht.nl en www.programmavtb.nl
Anneleen Post, programmasecretaris TalentenKracht en projectleider Programma VTB: e-mail: a.post@talentenkracht.nl
telefoon: 070-311 97 32.

Voor meer informatie over het Platform Bèta Techniek: www.platformbetatechniek.nl
Rolf Schreuder, communicatiemanager Platform Bèta Techniek: e-mail: r.schreuder@deltapunt.nl
telefoon: 070-3119711

Deltaplan Bèta/Techniek

Het Programma VTB werkt in opdracht van het Platform Bèta Techniek, dat uitvoering geeft aan het kabinetsbeleid zoals omschreven in het Deltaplan Bèta/techniek. Daarin is het doel geformuleerd om het potentieel aan bèta- en techniektalent in 2010 te verhogen met 15 %. Sinds 1 juli 2004 is het Platform Bèta/techniek actief en ontwikkelt het samen met het onderwijsveld en bedrijfsleven tal van activiteiten om dit doel te bereiken. Het Programma VTB wordt financieel gedragen door het Ministerie van OCW en de opleidingsfondsen van brancheverenigingen uit technische sectoren.

---- --