13 februari : 10 - 12.000 ambtenaren komen naar Den Haag

ABVAKABO FNV

13 februari: ambtenaren nemen Den Haag over

Wat mensen altijd beweren over ambtenaren wordt dinsdag even waarheid: ambtenaren nemen Den Haag over. Rijkspersoneel uit het hele land komt naar Den Haag om te demonstreren voor een betere cao. De bonden verwachten 10 tot 12 duizend mensen, 200 bussen komen uit het hele land. De rijksambtenaren lopen in demonstratie van het Malieveld naar het ministerie van BZK, langs minister Remkes, waar zij hem zullen aanspreken op zijn verantwoordelijkheden.

De landelijke manifestatie volgt op tientallen acties die al in het hele land hebben plaatsgevonden. Rijksambtenaren moesten jaren voorop lopen met de nullijn en het matigen van salarissen. Zo zouden zij het goede voorbeeld geven aan het bedrijfsleven. De werkelijkheid is dat rijksambtenaren procenten achterop zijn geraakt, niet alleen bij de marktsector, maar ook bij hun andere overheidscollega's. Nu zou na het zuur de periode van het zoet komen, maar rijksambtenaren zien er niets van. De kleine 2% die Remkes biedt, lost de achterstand niet op en doet geen recht aan de huidige economische ontwikkeling. De bonden zijn ervan overtuigd dat hun eisen van 2,5% salaris, 100 euro compensatie voor de stijging van ziektekostenverzekering en het stapsgewijs opbouwen van de dertiende maand, realistisch en verantwoord zijn.

Door Remkes' magere bod, de nieuwe bezuinigingsplannen en de manier waarop er over ambtenaren wordt gesproken, voelen zij zich geschoffeerd. De acties worden gevoerd door vier bonden: ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak, CMHF en Ambtenarencentrum.

Programma manifestatie en demonstratie Den Haag
Om 12.00 uur geeft Alfred Lohman, landelijk bestuurder van CNV Publieke Zaak, de aftrap; daarna muziek van onder meer Lange Frans en Baas B spreker Marianne Wendt van het Ambtenarencentrum.
Om 12.30 uur start de demonstratiemars naar het ministerie van BZK Rond 13.00 uur verwachten we de deelnemers bij BZK waar Jan Willem Dieten, landelijk bestuurder van ABVAKABO FNV en woordvoerder namens de gezamenlijke vakbonden, hen toespreekt
Na de toespraken, lawaaimuziek en de oproep aan de minister om over de brug te komen, gaat de demonstratie verder naar het Malieveld. (aankomst ca 14.45 uur) Na aankomst op het Malieveld is het woord aan Jan Hut van de CMHF en muziek van the Clarks.
Rond 15.30 uur uur beëindigen we de manifestatie met een slotwoord van Edith Snoeij, voorzitter van ABVAKABO FNV.
16.00 uur: vertrek bussen