Provincie Noord-Holland

Datum

13-2-2007

Onderwerp

Gebiedscommissie ILG Zuidwest/Rijnland gaat van start

Florine Lengkeek

Vanaf 1 januari 2007 werken zeven gebiedscommissie aan de uitvoering van diverse projecten in het kader van het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG) in Noord-Holland. De commissie van Zuidwest/Rijnland kwam maandag 12 februari voor het eerst bij elkaar.

Het ILG bundelt ruim 40 subsidieregelingen van rijk en provincie voor natuur, recreatie, landbouw, bodem en milieu om projecten in het landelijk gebied sneller van de grond te krijgen. De provincie Noord-Holland heeft de regie over het geld en de doelen en werkt samen met zeven gebiedscommissies. Die commissies zijn onder meer opgericht om de uitvoering van projecten te stimuleren en vanuit hun gebiedskennis de provincie te adviseren over regionale uitvoeringsprogrammas. Het is niet de bedoeling om nieuw beleid te gaan maken, wel om de bestaande doelstellingen voor natuur, recreatie, landbouw, landschap, waterbeheer en bodem te realiseren en waar mogelijk het tempo in de uitvoering te verhogen.

Opdracht Zuidwest/Rijnland*
De grote ILG opgaven in deze regio zijn de realisatie van Haarlemmerméér Groen, ecologische verbindingen zoals de Groene AS en verdrogingsbestrijding in de duinen. Maar ook de programmering van projecten uit Nationaal Park Zuid Kennemerland gaat via de gebiedscommissie naar de provincie.

De commissie gaat komend jaar een uitvoeringsstrategieplan maken. Daarin komt een beschrijving van de opgave voor de komende 7 jaar, hoe die gerealiseerd kan worden en waar slimme combinaties van doelen mogelijk zijn. Verder zal de gebiedscommissie werken aan een uitvoeringsprogramma voor 2008.

Samenstelling commissie Zuidwest/Rijnland
Mevrouw M.T.J. Blankers-Kasbergen, voormalig wethouder van de gemeente Haarlemmermeer, is door de provincie benoemd tot onafhankelijk voorzitter van de gebiedscommissie Zuidwest/Rijnland. De commissie bestaat verder uit: dhr. Bezuijen, dhr. Bierman en mw. Vos (namens de gemeenten), dhr. Straathof (namens het waterschap), mw. van Baerveldt (namens de recreatie), dhr. Cousin en dhr. Gallacher (namens de natuurbeheerders), dhr. van Schie (namens de agrarische natuurverenigingen) en dhr. Blom (namens LTO).


* De regio Zuidwest/Rijnland wordt begrensd door het Noordzeekanaal, de kust, de grens met de provincie Zuid-Holland en de waterschapsgrens van Rijnland. Het landelijk gebied ten westen van Amsterdam behoort ook tot de regio Rijnland.