Gemeente Utrecht


2007 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
23 Vragen van de heer drs. C.A. Geldof
(ingekomen 13 februari 2007)


In het AD/UN van 12 februari jongstleden luiden portiers uit het Utrechtse uitgaanscircuit de noodklok. De portiers voelen zich onveilig en onvoldoende gesteund door de politie. Deze zorgwekkende ontwikkeling wordt mede veroorzaakt door een verharding van de uitgaanscultuur in de stad. Portiers worden vaak bedreigd, ook met wapens, en bezoekers lijken steeds vaker de confrontatie met de portiers aan te gaan.

Portiers blijken met de rug tegen de muur te staan omdat ze bang zijn hun vergunning te verliezen als zij bezoekers die de confrontatie opzoeken, tot de orde willen brengen. Daarbij voelen zij zich niet gesteund door de politie, die vaak te laat arriveert als er een opstootje is ontstaan of dreigt te onstaan. Dit wordt volgens de portiers niet veroorzaakt doordat de politie de portiers niet wil bijstaan, maar omdat er te weinig politie op straat is tijdens uitgaansuren. Ook beklagen de portiers zich over de bureaucratie waar zij zich doorheen moeten worstelen als zij betrokken zijn geweest bij een akkefietje.

Uit een voorpublicatie van een gemeentelijk onderzoek blijkt dat 40% van de werknemers in de horeca zich weleens onveilig voelt. Ondanks dat er in Utrecht een portiersoverleg bestaat tussen politie en portiers, blijkt de politie de signalen van de portiers nog niet te kennen. De portiers menen daarnaast dat hier slechts papieren afspraken uit voortvloeien en geen concrete acties.

De VVD heeft naar aanleiding van deze situatie de volgende vragen:

1. Is het College bekend met het artikel in het AD / UN van 12 februari 2007?
2. Is het College op de hoogte van de problemen die portiers in het uitgaansleven signaleren?
3. Is deze kwestie in het driehoeksoverleg aan de orde gekomen? Zo ja, welke oplossingen zijn er voorgesteld om dit probleem aan te pakken? Zo niet, gaat de burgemeester dit aan de orde stellen?
4. De politie lijkt onvoldoende in staat om tijdig bij incidenten te arriveren. Hoe valt dit te rijmen met het bestaande initiatief van de de horecatelefoon, waarbij portiers via een speciaal nummer direct de hulp van de politie kunnen inroepen, die volgens de bestaande afspraken geacht wordt binnen korte tijd aanwezig te zijn?
5. In Arnhem en Apeldoorn werken de gemeente, de politie en de horeca met een actieplan. Is het College bereid om ook in Utrecht versneld te komen tot een actieplan, in aanvulling op het portiersoverleg?


---- --