Politie Friesland

Politieberichten van dinsdag 13 februari

Fryslân, 13-02-2007 o Politieberichten van maandag 12 februari 07.00 uur t/m dinsdag 13 februari 07.00 uur.

Workum: politie houdt verdachte aan met 1,2 liter GHB
De politie heeft vrijdag 9 februari een bericht gepubliceerd over vijf aanhoudingen in Workum voor handel en bezit van drugs. Tijdens de actie werd een 35-jarige inwoner van de gemeente Wûnseradiel aangehouden. Agenten vonden in de auto van de man 0,6 liter GHB. Een dag later, zaterdag 3 februari, werd in zijn woning nog eens 0.6 liter GHB en een zak met softdrugs aangetroffen.
In totaal is dus bij de verdachte 1,2 liter GHB aangetroffen en niet, zoals eerder abusievelijk is vermeld, 12 liter.

Heeg: inbraak in containers
De politie stelt een onderzoek naar een inbraak in drie containers op een bouwterrein aan de Jister. Tussen vrijdagmiddag en maandag kwam men op het bouwterrein door over het hekwerk te klimmen. Vervolgens werden de hangsloten van de containers doorgeknipt. Uit één container werden allerlei soorten gereedschappen weggenomen. Namens het bouwbedrijf deed een 58-jarige inwoner van Lemmer aangifte.

Oosterwolde: inbraak in woning
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een woning aan de Prinsenstraat. In de nacht van zondag op maandag kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit de woning werden ander andere mobiele telefoons, een rijbewijs en een paspoort weggenomen. De 63-jarige bewoner deed aangifte.

Woudsend: inbraak in bedrijf
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een bedrijf aan het Julianaplantsoen. Tussen zaterdagmiddag en maandagochtend kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit het pand werden onder andere een computer en een laptop weggenomen. Namens het bedrijf deed een 42-jarige inwoner van Leeuwarden aangifte. De technische recherche van de politie Fryslân stelt een nader onderzoek in.

Noordoost-Fryslân: snelheidscontroles
De politie heeft maandag in Zwaagwesteinde, Wouterswoude en in Dokkum naar aanleiding van klachten snelheidscontroles op 50 kilometerwegen gehouden. Maandagochtend werden op de Voorstraat in Zwaagwesteinde 809 bestuurder gecontroleerd. Op deze 50 kilometerweg reden 108 bestuurders te snel. Diezelfde ochtend werd ook op de Voorweg in Wouterswoude gecontroleerd. Hier passeerden 320 voertuigen de controle, waarvan er tien te snel reden. s Middags werd gecontroleerd op de Woudweg in Dokkum. Van de 615 gecontroleerde voertuigen reden er 42 te snel.

Drachten: fietser gewond na aanrijding
De politie heeft maandagmiddag hulp verleend bij een aanrijding op de Splitting, waarbij een 59-jarige fietser uit Drachten gewond raakte. Door nog onbekende oorzaak kwam de Drachtster in botsing met een 20-jarige bromfietser uit Bakkeveen. Beide mannen kwamen ten hierdoor ten val. De fietser werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De bromfietser kwam met de schrik vrij.

Hurdegaryp: automobiliste gewond na aanrijding
De politie heeft maandagmiddag hulp verleend bij een aanrijding op de Rijksstraatweg, waarbij een 67-jarige automobiliste uit Oentsjerk gewond raakte. De vrouw merkte te laat op dat haar voorganger, een 59-jarige automobilist uit Noardburgum, snelheid had geminderd in verband met een file en een aanrijding was het gevolg. De vrouw liep letsel aan haar op nek en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De Noardburgumer kwam met de schrik vrij.

Drachten: politie onderzoekt brandstichting
De politie stelt een onderzoek in naar brandstichting in twee afvalcontainers naast een woning aan de Leidijk. Maandagavond ontdekte een buurtbewoner dat de containers in brand stonden. Ze waarschuwde de 25-jarige bewoner en gezamenlijk doofden ze het vuur. Door het kordaat optreden van de buurtbewoner kon waarschijnlijk erger worden voorkomen. De 25-jarige Drachtster heeft aangifte.

Drachten: politie onderzoekt overval in woning
De politie stelt een onderzoek in naar een overval in een woning aan Het Zuid. Maandagavond omstreeks 19.00 uur werd een 70-jarige man in zijn woning overvallen. Twee onbekenden mannen belden bij het slachtoffer aan. De Drachtster deed de deur open, waarna hij werd vastgepakt, mee werd genomen in zijn woning en werd vastgebonden. De twee verdachten maakten de man geld afhandig en doorzochten zijn woning. Het slachtoffer wist zich in een onbewaakt ogenblik los te rukken en zijn woning te ontvluchten. Hij rende naar de buren en waarschuwde de politie. Ondanks een zoektocht werden de verdachten niet meer aangetroffen. De politie komt graag in contact met getuigen van deze overval. Zij kunnen zich melden bij de politie via 0900 8844.

Leeuwarden: man aangehouden na poging inbraak in horecagelegenheid De politie heeft maandagavond op het Willem Alexanderplein een 35-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van een poging tot inbraak in een horecagelegenheid in diezelfde straat. De 32-jarige eigenaar uit Leeuwarden hoorde omstreeks 23.00 uur gerommel aan de toegangsdeur. Toen hij polshoogte ging nemen zag hij een onbekende man staan. Beide heren raakten met elkaar in gevecht. Een omwonende waarschuwde de politie en die hield de 35-jarige Leeuwarder aan. Hij is overgebracht naar politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Harlingen: politie houdt twee inbrekers op heterdaad aan
De politie heeft dinsdagochtend vroeg twee inbrekers op heterdaad aangehouden. Agenten kregen een melding dat er in een winkel aan de Johan van Oldenbarneveltstraat werd ingebroken. Eenmaal ter plaatse zagen ze een onbekende man wegrennen. Na een achtervolging kon de man, een 28-jarige Leeuwarder, op de Vierkantsdijk worden aangehouden. De agenten gingen terug naar de J.V. Oldenbarneveltstraat. Hier zagen ze dat bij een winkel de automatische toegangsdeur geheel was ontzet. Eenmaal dichterbij bleek er nog een verdachte, 28-jarige Harlinger, te zijn. Hij was druk bezig om allerlei goederen klaar te zetten. Ook deze man werd aangehouden. Beide verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Heerenveen: politie rolt vier hennepkwekerijen op
De politie heeft maandag in zeven panden aan onder andere de Morra, Kattebos, Wielen, Leliestraat en Pompmaker invallen gedaan om hennepkwekerijen op te rollen. In vier panden werden daadwerkelijk hennepkwekerijen aangetroffen. In twee andere panden werden zogenaamde hennepdrogerijen aangetroffen. Daarnaast bleek dat in zes van de zeven panden de electriciteitsmeters gemanipuleerd was. Tijdens de actie door twaalf agenten, twee medewerkers van Nuon en vier medewerkers van Omrin werden ruim zes kilo aan gedroogde hennep-toppen, 746 hennepplanten en apparatuur inbeslaggenomen en vernietigd. Bij de invallen werden twee verdachten, een 30-jarige vrouw en een 40-jarige man uit Heerenveen, aangehouden. Ze zijn overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Een overzicht van een deel van de hennepplanten