Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

logoocw

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Den Haag Ons kenmerk 13 februari 2007 VO/B&B/2007/4718

Onderwerp
mogelijkheid om havo-top te verbinden aan
bestaande (mavo)scholen

In het Algemeen Overleg over het Plan van Scholen op 21 september jl. heb ik u voor december 2006 een brief toegezegd over de algemene voor- en nadelen van de mogelijkheid om een havo-top te verbinden aan een bestaande vo-school, bijvoorbeeld een mavo. Dit naar aanleiding van de opvatting van één van de leden van de Kamer, dat er sprake is van een groep van mavo-leerlingen die op het mbo tussen de wal en het schip zou vallen. Helaas is de beantwoording iets vertraagd, waarvoor mijn excuses.
Inderdaad is er een groep van mavo-leerlingen, die moeite heeft met het kiezen van de voor hen gewenste opleidingsrichting in het mbo.
Dit is voor mij echter geen reden om te kiezen voor een schakelklas of het verbinden van een havo-top aan een mavo. Dit omdat het huidige onderwijsmodel aan de mavo-scholen voldoende ruimte biedt om de leerling op passende wijze voor te bereiden op het mbo of naar wens op het havo. Daartoe is de structuur van het mavo juist ingesteld. Hetzelfde geldt voor het havo. Ook hier kan de school kiezen voor een opleidingsinhoud die aanstuurt op het vwo dan wel het hbo. Via een betere invulling van de beroepenoriëntatie kunnen de scholen de keuze van leerlingen beter ondersteunen.

Ten aanzien van de planprocedurele aspecten merk ik het volgende op. Op dit moment biedt de wet de mogelijkheid om een havo-top te stichten als aan de reguliere voorwaarden is voldaan. Daarbij wordt o.m. meegewogen of er havo-scholen van dezelfde richting in de regio voorkomen. Van de mogelijkheid voor het stichten en in stand houden van een havo-top, wordt op dit moment in het land geen gebruik meer gemaakt. Oorspronkelijk is deze mogelijkheid in het leven geroepen in het kader van het sociaal plan in de tachtiger jaren, waarbij de havo-top werd afgesplitst van de PABO; de toen ontstane havo-toppen zijn er niet meer.

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl E

blad 2/2

Recent is alleen door het Teylingen College een beroep op deze wettelijke mogelijkheid gedaan. Van een algemeen gevoelde behoefte is geen sprake.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Maria J.A. van der Hoeven