Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

Stand van zaken onderzoek winsten energiebedrijven

13-02-2007

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft de eerste fase van het onderzoek naar de winst van de vier grote energiebedrijven afgerond. Doel van het onderzoek, dat is uitgevoerd door de Directie Toezicht Energie (DTe) van de NMa, is inzicht te krijgen welk rendement er precies wordt behaald met de gereguleerde monopolistische netwerkactiviteiten.

Belangrijke conclusie is dat de reguleringssystematiek daadwerkelijk prikkels voor de netbeheerders biedt om efficiënter te gaan werken. Als gevolg van deze systematiek is reeds EUR 1,9 miljard bespaard in de periode 2001-2007. DTe acht een verder afrondend onderzoek noodzakelijk. Over ongeveer 10 weken doet de toezichthouder nadere mededelingen over de uitkomsten daarvan.

Stand van zaken onderzoeken winsten energiebedrijven

Er zijn meerdere aanleidingen voor het onderzoek naar winst van de vier grote energiebedrijven:

· Er is politieke en maatschappelijke discussie ontstaan over de hoogte van de winsten van de geïntegreerde energiebedrijven. In hoeverre worden deze winsten veroorzaakt door de rendementen op het monopolistische en gereguleerde netbeheer? Zijn deze winsten redelijk?

· Er zijn medio 2006 tegelijkertijd signalen van netbeheerders dat zij als gevolg van de tariefregulering door DTe te weinig financiële armslag zouden hebben om toekomstige investeringen te kunnen doen. Leidt de regulering tot voldoende rendement om te kunnen investeren?

· DTe heeft, mede gelet op de vorige twee punten, behoefte aan een evaluatie van de effectiviteit van de reguleringssystematiek van de transporttarieven. Biedt deze systematiek voldoende prikkels voor de bedrijven om efficiënter te werken? In hoeverre leidt deze systematiek tot te veel of juist te weinig winst op het netbeheer?

· Er zijn signalen dat er binnen de geïntegreerde bedrijven kruissubsidies zouden plaatsvinden als gevolg van niet-marktconforme interne verrekenprijzen tussen netbeheer en de overige commerciële activiteiten.

Het onderzoek van DTe richt zich op de vier grootste geïntegreerde energiebedrijven: Delta N.V., Eneco Holding N.V., Essent N.V. en N.V. Nuon . Deze bedrijven beheren samen ruim 90% van het energienetwerk in Nederland.

Het gaat hier om een complex onderzoek van DTe, in samenwerking met een extern accountantsbureau, dat vanwege de complexiteit van het onderwerp nog steeds gaande is. Het onderzoek heeft inmiddels enkele belangrijke voorlopige conclusies opgeleverd, die reeds openbaar kunnen worden gemaakt.

Besparing op de energierekening

Een eerste conclusie is dus dat de reguleringssystematiek aanzienlijke prikkels heeft gegeven aan de netbeheerders om efficiënter te werken. Als gevolg van deze systematiek is er in de periode 2001-2007 reeds EUR 1,9 miljard bespaard op de energierekening van de afnemers. Om de effectiviteit van de reguleringssystematiek goed te kunnen beoordelen en desgewenst verder aan te kunnen scherpen wil DTe weten of het mogelijk is om in de toekomst nog meer te besparen op de energierekening.

Meer inzicht in winsten nodig

Bij de uitvoering van dit onderzoek is gebleken dat daarvoor meer inzicht nodig is in de winst die de netbeheerders realiseren en de aanwending van deze winst.

Dit deel van het onderzoek loopt nog. Voordat goed onderbouwde uitspraken hierover kunnen worden gedaan is een verdere valideringsslag van de opgeleverde en gegenereerde gegevens noodzakelijk. Uit het onderzoek blijkt dat de winsten niet snel en effectief zijn vast stellen door DTe, ondanks de volledige medewerking en openheid van zaken bij de vier bedrijven. DTe wil meer inzicht in de winsten hebben om in de toekomst te kunnen garanderen dat de als gevolg van de reguleringssystematiek behaalde efficiëntiewinsten voor het belangrijkste deel in de vorm van relatief lagere tarieven terugvloeien naar de consument.

Een tweede conclusie is dan ook dat bij de verdere uitwerking van de Wet Onafhankelijk Netbeheer de nodige voorzieningen moeten worden getroffen. Hiermee wordt het mogelijk om sneller inzicht te verkrijgen in de winst van de energiebedrijven. Een nader advies hierover zal DTe zo spoedig mogelijk aan de Minister van Economische Zaken sturen.

Financiële armslag voor investeringen

Uit het onderzoek blijkt dat de netbeheerders voldoende winst kunnen realiseren. Het onderzoek levert dan ook geen aanwijzingen op dat de regulering ertoe leidt dat netbeheerders onvoldoende middelen zouden hebben om te kunnen investeren in de netwerken. Investeringen zijn van belang voor de kwaliteit van het netwerk en daarmee de leveringszekerheid. DTe heeft ook aan de netbeheerders zelf gevraagd of zij van mening zijn dat zij voldoende financiële armslag hebben voor toekomstige investeringen. De onderzochte netbeheerders hebben daar bevestigend op geantwoord.

Kortom, een derde conclusie is dat de reguleringssystematiek niet leidt tot een te laag rendement op het netbeheer om de thans nodig geachte investeringen te kunnen doen.

Verrekenprijssystemen op orde

DTe voert ook een onderzoek uit naar de verrekenprijssystematiek, naar aanleiding van signalen over kruissubsidies als gevolg van vermeende niet-marktconforme interne verrekenprijzen. DTe concludeert, met hulp van een extern accountantsbureau, dat er bij de bedrijven sprake is van een transparant en adequaat opgezet (en gedocumenteerd) intern verrekenprijssysteem. Dit verrekenprijssysteem is verankerd in de interne processen bij deze bedrijven. Hierdoor wordt de kans op kruissubsidies door het in rekening brengen van te veel en/of te hoge kosten aan de netbeheerder gering geacht.

Een vierde conclusie is dat de verrekenprijssystemen op orde zijn. De kans op verstoring van concurrentieverhoudingen via kruissubsidies is dan ook gering. Het onderzoek heeft geen aanwijzingen opgeleverd voor dergelijke verstoringen,

Afronding

DTe schat in ongeveer 10 weken nodig te hebben voor het afronden van het onderzoek naar de hoogte van de rendementen die de bedrijven genereren met de gereguleerde monopolistische netwerkactiviteiten. DTe zal na de afronding van het onderzoek mededelingen doen over de uitkomsten hiervan.

De omvang van deze bedrijven verschilt per activiteit (handel, productie, levering, netbeheer en overige activiteiten) aanzienlijk.