Universiteit van Amsterdam

UvA voltooit restauratie van Agnietenkapel

Preview gerestaureerde Agnietenkapel, bakermat van de UvA

De Agnietenkapel is de bakermat van de Universiteit van Amsterdam: in 1632 werd de kapel het onderkomen voor het Athenaeum Illustre, de voorloper van de Universiteit van Amsterdam. Onder leiding van architect ir. Yske Braaksma van Braaksma & Roos Architectenbureau is het pand zorgvuldig en ingrijpend gerestaureerd, waarbij de ruimtelijke ontwikkeling van het gebouw door de tijd heen de leidraad vormde. Met de restauratie zijn de verschillende historische lagen zichtbaar gemaakt en aangevuld met een nieuwe laag. Het aangrenzende pand Purperhoedenveem is architectonisch geïntegreerd met de kapel en herbergt facilitaire functies. Nu de restauratie voltooid is, zullen in de Agnietenkapel academische plechtigheden, promoties, seminars, congressen en lezingen plaatsvinden. Daarmee krijgt het gebouw 375 jaar na de start van het Athenaeum Illustre weer een belangrijke functie in het hart van de universiteit en van de stad. Voorafgaand aan de feestelijke heropening door burgemeester Job Cohen op 20 februari nodigt de UvA u uit voor een preview van de gerestaureerde Agnietenkapel. Deze vindt plaats op dinsdag 13 februari, van 11.00 tot 12.30 uur, in de Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, Amsterdam.

De restauratie was in handen van architect ir. Yske Braaksma, die behield, herstelde, schrapte en vernieuwde. De ruimtelijke ontwikkeling van het gebouw door de tijd lag ten grondslag aan het ontwerp voor de nieuwe kapel. De Agnietenkapel stamt uit de vijftiende eeuw en in 1921 restaureerde A.A. Kok het gebouw tot een functioneel gebouw met veel kamers en facilitaire functies. Met de restauratie door Braaksma zijn de verschillende historische lagen zichtbaar gemaakt - ruimtelijk en in detail - en aangevuld met een nieuwe laag. Zo laten muren hun geschiedenis lezen in het schone metselwerk, zijn oude doorgangen hersteld en voormalige stegen aan de zijkanten van de kapel verbouwd tot glas-overkapte buitenruimten, waardoor zichtbaar is dat de kapel ooit vrij heeft gestaan. De gehoorzaal, de essentie van het gebouw, is een ruimte van nu geworden, met oude en nieuwe elementen. Het beschilderde plafond van de zaal is gerestaureerd. De restauratoren hebben de schilderingen zoveel mogelijk hersteld, waarbij ze zowel de restauratie van Kok als de oorspronkelijke zeventiende-eeuwse delen hebben gerespecteerd.

Programma preview, dinsdag 13 februari, 11.00 - 12.30 uur


- Opening door Karel van der Toorn, voorzitter College van Bestuur. Beschouwing over verleden en toekomst van de UvA: 'De Universiteit van en voor Amsterdam';


- Presentatie door architect Yske Braaksma van Braaksma & Roos Architectenbureau, Den Haag;


- Inleiding op de rondleiding door Marian Schilder, hoofd publiekspresentaties Bijzondere Collecties UvA, daarna rondleiding door Juliette Daniëls, assistent-programmamanager HuisvestingsOntwikkeling UvA.

Bij de rondleiding en na afloop is er gelegenheid tot het stellen van vragen en hebben fotografen en camerateams ruim baan. Tijdens de officiële opening op 20 februari is er in verband met de beperkte ruimte slechts voor een aantal media op een aantal momenten (bijvoorbeeld de openingshandeling door Job Cohen) gelegenheid om beeld te maken. Toegang tot de opening op 20 februari is daarom alleen mogelijk na aanmelding bij en in overleg met UvA Persvoorlichting.

In het kader van haar 375-jarig bestaan viert de UvA in 2007 de Liefde voor de Wetenschap met verschillende activiteiten. De feestelijke heropening van de Agnietenkapel op 20 februari is onderdeel van het lustrumprogramma. Zie onderstaande verwijzing voor meer informatie.

Foto: Olaf Klijn

Verwijzingen
www.uva.nl/lustrum