Ingezonden persbericht


Nationale Jeugdraad
PERSBERICHT
Utrecht, 13 februari 2007

Maayke Damen (20) als nieuwe jongerenvertegenwoordiger naar New York

Duurzame stem van Nederlandse jeugd bij de VN

Gisteravond streden in Utrecht tijdens een 'verhitte' avond vol discussie, vier gemotiveerde jongeren om de kans de Nederlandse jeugd te vertegenwoordigen bij de Commission on Sustainable Development van de Verenigde Naties. De applausmeter gaf dankzij het publiek de uitslag. Maayke Damen (20) uit Leiden ontving het hardste applaus en heeft daarmee gewonnen. Over twee weken gaat zij naar de VN in New York om zichzelf te presenteren. De verkiezingsavond was de aftrap van het project 'DOe mee' waarbij de Nationale Jeugdraad een reeks activiteiten over duurzame ontwikkeling organiseert.

Wat vinden jongeren belangrijk als het om duurzame ontwikkeling gaat? De Nationale Jeugdraad wil dat jongeren zich laten horen over dit onderwerp en roept 2007 uit tot het jaar van jongeren en duurzame ontwikkeling. Mede hiervoor is er gisteravond een nieuwe jongerenvertegenwoordiger gekozen. Ook werd er tijdens het debat flink gediscussieerd over het onderwerp door politieke jongerenorganisaties, afgewisseld door commentaar van Maurits Groen (politicoloog en vertaler van Al Gore's boek 'An inconvenient truth') en Daan Dijk (senior manager duurzame energie- en klimaatprojecten Rabobank). "Als tip wil ik jullie graag meegeven, maak van duurzaamheid fun, want het is fun!", aldus Daan Dijk.

Fun is voor de nieuwe jongerenvertegenwoordiger, Maayke Damen, geen probleem. Het is al lang haar wens om een spreekbuis te zijn voor jongeren. Voor haar studie zet zij zich o.a ook volledig in voor de medestudenten in de medezeggenschapsraad. Dat ze nu verkozen is tot jongerenvertegenwoordiger kan ze bijna niet geloven. "Ik ga over twee weken al naar New York, wauw! Dat is leuk, maar ik heb ook zeker serieuze punten om mijn lijstje. Ik wil graag jongeren bewust maken van duurzaamheid.", aldus Maayke.

In het kader van DOe mee organiseert de Nationale Jeugdraad in 2007 vier debatten voor jongeren over duurzame ontwikkeling. Jongeren laten hun stem horen en debatteren met politici, beleidsmakers, het bedrijfsleven en NGO's. Daarnaast wordt er een enquête over duurzame ontwikkeling gehouden onder jongeren en bezoekt een groep jongeren de Tweede Kamer om te kijken hoe duurzaam het er daar aan toe gaat. Aan het einde van het jaar wordt er een rapport met de verzameling van wensen en ideeën van jongeren over duurzame ontwikkeling aangeboden aan het kabinet.

DOe Mee! wordt financieel ondersteund door SenterNovem - het overheidsagentschap voor duurzaamheid en innovatie. Dit gebeurt binnen het kader van het programma Leren voor Duurzame Ontwikkeling.

Kijk ook op www.jeugdraad.nl

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht