Gemeente Hengelo

Lindes Haaksbergerstraat blijven staan

De gemeente probeert met verschillende maatregelen de beeldbepalende lindebomen aan de Haaksbergerstraat te versterken, zodat ze niet gekapt hoeven te worden. Na de zware storm van 18 januari, waarbij twee bomen omwaaiden, leek het er op dat nog veel meer bomen het loodje moesten leggen. Onderzoek wijst echter uit dat, met een aantal ingrepen, de meeste lindes kunnen blijven staan.

Om de bomen beter te beschermen tegen nieuwe stormen neemt de gemeente een drietal maatregelen. Allereerst moeten de bomen flink teruggesnoeid worden, omdat vooral de kruinen van de bomen nu veel wind vangen. Daarnaast staan sommige bomen wat losser in de grond, omdat de wortels zich niet overal even goed hebben ontwikkeld. De gemeente gaat daarom waar nodig de wortels verankeren in de bodem. Tenslotte wordt de ondergrond van de bomen verbeterd, waardoor de wortels meer kans hebben om zich te ontwikkelen. Op die manier zouden de wortels voldoende houvast moeten bieden, wanneer de kruinen weer forser zijn. De gemeente wil op korte termijn beginnen met de werkzaamheden aan de bomen. Dit is noodzakelijk, omdat de bomen anders met mogelijke voorjaarsstormen alsnog om kunnen waaien. Ook ontwikkelen de wortels van een boom zich beter in het voorjaar dan in het najaar.

Planning werkzaamheden

Met de snoei van de boomkruinen begint de gemeente eind februari. Maart/april worden de boomwortels waar nodig verankerd. Van half mei tot half juli voert de gemeente regulier onderhoud uit aan de Haaksbergerstraat, tussen de Breemarsweg en de Diamantstraat. Daarbij wordt ook het fietspad aan weerszijden van de Haaksbergerstraat opgebroken en kan de grond verbeterd worden. Vervolgens wordt het nieuwe asfalt aangebracht. De maatregelen moeten snel achter elkaar genomen worden, want wanneer een boom gesnoeid wordt geeft dat een reactie in de wortelgroei en moet de ondergrond verbeterd zijn. Bij twee á drie van de ruim 100 bomen lijkt het er op dat behoud niet mogelijk is. Deze worden gekapt. In het plantseizoen 2007-2008 plant de gemeente hiervoor nieuwe bomen aan.

Kosten

Een alternatief voor het versterken van de bomen is kappen van de lindes, de bodem verbeteren en vervolgens nieuwe bomen aanplanten. Wat betreft kosten maakt het niet veel uit of de bomen versterkt worden of dat ze gekapt en vervolgens herplant worden. De maatregelen om de bomenrij aan de Haaksbergerstraat te verbeteren kosten ca. 150.000 euro.