Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2007-080       |
|                                            |Arnhem|13 februari    |
|                                            |,     |2007           |
VERZAMELPERSBERICHT GEDEPUTEERDE STATEN VAN 13 FEBRUARI 2007

GELDERLAND ALGEMEEN
Provincie Gelderland wil meer aandacht voor schone lucht op scholen (C3) Provincie Gelderland wil de lucht op scholen aanpakken. Hoewel al een aantal jaar bekend is dat op zo'n 80% van de scholen de luchtkwaliteit onder de norm is, is er tot nu toe weinig ondernomen. Daarom investeert de provincie 120.000 euro in adviezen over ventilatie op scholen en een lespakket. Met dit bedrag kunnen zo'n 160 scholen in Gelderland onderzoeken wat er nodig is om de luchtkwaliteit te verbeteren. De GGD's dragen ook bij in de kosten. Van gemeenten wordt een beperkte bijdrage gevraagd. Gemeenten ontvangen een brief over de mogelijkheden. (zie ook apart persbericht)

Reactie provincie op aanwijzingen van Natura 2000-gebieden (C8) Gedeputeerde Staten hebben hun reactie op de aanwijzing van Natura 2000-gebieden ingediend bij de minister van LNV. Zij zijn positief over de aanwijzing, maar zeggen hun eerdere opmerkingen niet voldoende terug te vinden. Zo kunnen zij zich niet vinden in de formulering van de doelen voor vogels. Natuurdoelen moeten gericht zijn op de instandhouding van het leefgebied van soorten en niet op het bereiken van een bepaald aantal exemplaren. Alleen op die manier zijn soorten goed te beschermen. Ook bij de begrenzing van bepaalde gebieden hebben GS opmerkingen. Zo hebben zij zich op het standpunt gesteld dat agrarische percelen alleen meebegrensd mogen worden, als dat noodzakelijk is voor het belang van de natuurdoelen. In dat verband vragen zij de minister nog eens kritisch naar de begrenzing van de Willinks Weust te kijken. Daarnaast is een goed flankerend milieubeleid van belang. Voor het behalen van een betere kwaliteit van bodem, lucht en water zijn meer financiële middelen nodig. Bovendien willen GS zo snel mogelijk de beheerplannen op laten stellen, zodat de agrariërs niet te lang in onzekerheid blijven en weten wat ze wel en niet kunnen. GS vragen de minister om snel het benodigde geld toe te zeggen zodat met de beheerplannen kan worden begonnen. In Gelderland gaat het om de volgende gebieden: Arkemheen, Bekendelle, Bruuk, Veluwe, Veluwerandmeren, Sint Jansberg, Teeselinkven, Willinks Weust en Wooldse Veen.

Subsidie voor noodopvang uitgeprocedeerde asielzoekers (C9) Gedeputeerde Staten verlenen aan de stichting Gelders Netwerk Noodopvang een subsidie van E 580.000,-. Deze stichting zal de subsidie verdelen onder de lokale organisaties voor noodopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Met dit besluit voert het college het in december aangenomen besluit van Provinciale Staten uit. Het aangekondigde generaal pardon door de regering kan gevolgen hebben voor de uitvoering van dit besluit.

4,5 miljoen voor 5 cultuurprojecten (A4) Gedeputeerde Staten zullen aan Provinciale Staten voorstellen om 4,5 miljoen cultuurgeld te verdelen over 5 projecten, namelijk: Triënnale Tuin- en landschapsarchitectuur 2008 Apeldoorn (1,3 miljoen); Sonsbeekexpositie 2008 Arnhem (1,0 miljoen); verbouw van pop- en jazzpodium Luxor Arnhem (1,1 miljoen); verbouw theater\filmhuis de Fransche School Culemborg (0,7 miljoen); nieuwbouw Streekarchief Noord-Veluwe Hattem (0,4 miljoen). Het college adviseert voor deze plannen te kiezen, omdat deze klaar zijn voor uitvoering. Dat houdt meteen in dat andere plannen zijn afgevallen, namelijk: Openluchtmuseum Arnhem; therapeutische theaterzaal in revalidatiecentrum Groot Klimmendaal, Arnhem; nieuwbouw TV Toys museum in Zutphen; Bijbels Openluchtmuseum Heilig Landstichting; nieuwbouw poppodium Doornroosje Nijmegen; cultuurcluster Ulft.