Care nederland

Den Haag, 13 februari 2007

Johan Kieft: 'Tweede ramp Java dreigt'

Zeker 80 doden en meer dan 340.000 ontheemden. De ergste overstroming in de geschiedenis van Jakarta. Dat is de balans van de overstromingen op Java van 1 februari. De voorlopige balans, want een tweede ramp dreigt. Al meer dan 200.000 mensen zijn ziek geworden in de nasleep van de natuurramp.

Hygiëne is het sleutelwoord. Johan Kieft, die de noodhulp namens CARE coördineert: 'Mensen die getroffen zijn door een natuurramp, zijn ontredderd en kwetsbaar. Uit ervaring weten we dat het cruciaal is om direct voorzorgsmaatregelen te treffen, anders krijg je een ramp na een ramp. Nu al hebben veel mensen last van diarree, knokkelkoorts en huidinfecties.'

CARE Nederland is gestart met een noodhulpproject (PERLU genaamd), dat minstens 35.000 mensen wil bereiken. 'Met name in de sloppenwijken van het district Tangeran is de behoefte aan hulp groot', aldus Johan Kieft. 'Doordat de bevolking in chronische armoede leeft, is ze des te kwetsbaarder voor de wateroverlast. Afval, menselijke uitwerpselen, dode dieren, alles wordt door het water meegenomen. Een ernstige bron van besmetting. Veilig drinkwater is van levensbelang.'

CARE verstrekt Safe Water Systems (SWS), een 1,25% chlorine-oplossing waarmee 35.000 mensen drie maanden lang hun water kunnen zuiveren en zo diarree voorkomen. Daarnaast zijn er voor 3.500 huishoudens in de zwaarst getroffen gebieden hygiënepakketten, met onder meer zeep, luiers, damesverband, afvalzakken en insectenwerende middelen.

CARE is sinds 1967 werkzaam in Indonesië en voert er een groot aantal projecten uit, onder meer op het gebied van ramppreventie, noodhulp, gezondheidszorg, levensonderhoud, water, sanitaire voorzieningen, milieu, natuurlijke hulpbronnen en levensonderhoud. Er werken 1.400 mensen. Het noodhulpproject PERLU richt zich op de getroffenen van de watersnood op Java van 1 februari 2007 en wordt gefinancierd door de Europese Commissie.