Politiek vergeet Bruto Nationaal Geluk

Rabobank nederland

Liefde maakt gelukkiger dan geld. Toch wordt vooruitgang vandaag de dag vrijwel alleen maar afgemeten aan de toename van het materiële product en geldelijke inkomens. Dit is niet terecht. Geluksonderzoek kan een belangrijke input zijn voor overheidsbeslissingen. Het nieuwe regeerakkoord zegt er niets over. Hoogste tijd voor een herwaardering van geluk schrijven Rabo-economen in hun jongste themabericht.

Nederland is een gelukkig land
Psychologen en economen doen steeds meer onderzoek naar wat mensen gelukkig maakt. Hieruit blijkt dat het hebben van een levenspartner één van de belangrijkste geluksfactoren is. Geld is niet geheel onbelangrijk. Landen met veel armoede zijn gemiddeld minder gelukkig. Maar geld zegt ook niet alles. Nederland is minder rijk dan de Verenigde Staten, maar wij zijn wel gemiddeld gelukkiger.

Nederlanders hebben meer vrije tijd, minder echtscheidingen, betere toegang tot gezondheidzorg en sterkere sociale zekerheid. Daarnaast kennen wij een lagere werkloosheid dan veel andere Europese landen. Dit zijn allemaal zaken die bijdragen aan het 'bruto nationale geluk' en zij maken Nederland één van de gelukkigste landen ter wereld.

Geluksmetingen kunnen economisch beleid verbeteren
Overheidsbeslissingen kunnen anders uitpakken wanneer de gevolgen voor het geluk gemeten en meegewogen kunnen worden. Geluksonderzoek geeft nu al verse inzichten in belangrijke thema's zoals werkloosheid, de gezondheidszorg en de vergrijzing; inzichten die niet altijd netjes passen in de straatjes van bestaande ideologische stromingen. Politici en beleidmakers kunnen deze kennis inzetten om het bruto nationale geluk te verhogen.