PvdA Europees parlement


Milieucriminaliteit zaak van lidstaten

13 februari 2007

Dorette Corbey PvdA-europarlementariƫr Dorette Corbey is ongelukkig met het vandaag gepubliceerde voorstel van de Europese Commissie om minimumstraffen vast te leggen voor milieucriminaliteit. "Milieudelicten mogen uiteraard niet onbestraft blijven, maar dat moet aan de lidstaten worden overgelaten. Brussel mag zeker geen strafmaat opleggen."

Volgens Corbey is het bestraffen van criminaliteit principieel een nationale zaak. "De Commissie probeert het strafrecht naar zich toe te trekken door het voorstellen van minimumstraffen voor milieudelicten. Natuurlijk moet het dumpen van giftig afval worden bestraft, maar hier hebben we de Commissie niet bij nodig."

Wel is Corbey van mening dat het goed zou zijn als landen beter zouden samenwerken op het gebied van grensoverschrijdende milieucriminaliteit. Ze is voorstander van een Europese discussie tussen lidstaten over de bestraffing, zeker als er grote verschillen bestaan. "Maar landen moeten als ze dat willen - op vrijwillige basis naar elkaar toegroeien en nergens toe worden gedwongen."

De Commissie kan zich beter concentreren op naleving van Europese milieuregels want daar liggen nog grote problemen. Met de sprong naar harmonisering slaat de Commissie deze stap over. Dat is jammer want met meer controle op naleving is grote milieuwinst te halen.