Landschap Noord-Holland

Persbericht

Castricum, 12 februari 2007

Hulp gezocht voor opruimactie Balgzand

De broedgebieden schoonmaken is eigenlijk het minste wat we kunnen doen voor de vogels die Balgzand bereiken na een tocht van duizenden kilometers. Elk jaar verbazen de beheerders van Balgzand zich over de enorme hoeveelheid rommel die de zee achterlaat op de schorren van Balgzand. Het is afval dat door mensen in zee of in rivieren is gedumpt. Het varieert van onschuldig piepschuim tot autobanden en alles wat daar tussenzit. Landschap Noord-Holland en de Waddenvereniging vinden het belangrijk om het gebied schoon te hebben voordat het broedseizoen begint. Daarom is er op zaterdag 17 februari van 10.00 tot 16.00 uur een schoonmaakdag. Er kunnen veel mensen helpen want het gaat om een groot gebied.

Zwerfvuil op zee is een groot probleem. Van de noordse stormvogel bijvoorbeeld sterft een groot percentage doordat ze kleine stukjes plastic inslikken. Ze zien het voor voedsel aan. Ook op de schorren kan zwerfvuil tot vogelleed leiden. Vogels kunnen bijvoorbeeld verstrikt raken in netten of visnylon. Alleen daarom al is het belangrijk de schorren en de dijkvoet schoon te maken. De schorren worden in het voorjaar druk gebruikt door vogels. Het is een zeer belangrijk broedgebied met duizenden vogels: lepelaars, visdiefjes, noordse sterns, meeuwen, kluten en scholeksters. In totaal hebben langs de dijk en op de schorren van Balgzand in 2006 37 vogelsoorten gebroed. Dit kan door de betrekkelijke rust die er heerst.

Iedereen kan meedoen. Doe laarzen en oude (regen)kleding aan. Het Landschap zorgt voor vuilniszakken en werkhandschoenen. Ook is er soep en zijn er broodjes. De beheerders hopen op veel deelnemers, het is immers ook een goede gelegenheid om Balgzand eens te beleven.

Verzamelen om 10.00 uur bij Natuurinformatiecentrum Balgzand, 't Kuitje, Oostoeverweg 80, 1786 PS Den Helder. Volg vanaf de N9 langs het Noordhollandsch Kanaal de borden richting Industrieterrein Oostoever. Op het industrieterrein 2 km doorrijden en ongeveer 50 meter voor de Marinewerf rechtsaf. Aan het eind van het weggetje onder aan de dijk staat het centrum. Het is handig de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland te bellen om u even aan te melden (telefoon 0251-362762). Wilt u op het laatste moment meedoen, dan kan dat altijd.



Landschap Noord-Holland