Dienstenbond CNV

Ontwikkelingen pensioen Oranjewoud
13-02-2007

Vorige week heeft er enig telefonisch contact plaatsgevonden tussen de vakbonden en de heer Sanderink. Dat gesprek leert dat 20% van de medewerkers van Oranjewoud niet getekend heeft voor de nieuwe pensioenregeling. Tevens leert dat gesprek dat de heer Sanderink zich ervan bewust is dat hij de oude regeling niet zonder uw individuele instemming kan wijzigen. Het akkoord dat met de OR is bereikt over de pensioenregeling is dus feitelijk zonder inhoud. Oranjewoud moet met u persoonlijk tot overeenstemming komen.

Volgens de heer Sanderink zal met iedere medewerker die niet getekend heeft een gesprek plaatsvinden. Doel van dat gesprek is om iedereen ertoe te brengen toch te tekenen. Hoeveel druk er in dat gesprek wordt uitgeoefend en wat er gebeurd als ook daarna niet getekend wordt, weten wij niet. Wel is het zo dat u met recht en rede kunt zeggen dat u niet akkoord gaat.

Pensioen is erg ingewikkeld. Vooral als, zoals bij Oranjewoud, een wetswijziging en een bezuiniging door elkaar gaan lopen. Volgens de Wet VPL mag prépensioen niet meer. De formele pensioenleeftijd moet naar 65. De Wet geeft echter ook aan dat het in de rede ligt om de vrijvallende premies te gebruiken om het ouderdomspensioen te verbeteren of in levensloop te storten. Bij Oranjewoud is dat niet het geval. Het ouderdomspensioen is daar zo verslechterd dat de prepensioenpremie nodig is om het ouderdomspensioen nog enigszins op peil te houden. Los daarvan is de systematiek zo gewijzigd dat alle risicos bij de individuele werknemer komen te liggen. De pensioenuitkomst is onzeker en beweren dat niemand er op achteruit gaat, zoals bij Oranjewoud gebeurd, is op zn minst onjuist. Geen rechter of overheid zal vinden dat u met een dergelijk aanbod akkoord moet gaan.

De wetswijziging met de Wet VPL betekent wel dat het zuiver handhaven van de oude regeling niet aan de orde kan zijn. Oranjewoud had in overleg met vakbonden de regeling voor 1 januari 2006 behoren te wijzigen. Dat heeft niet tot resultaat geleid omdat Oranjewoud zich niet aan de uitgangspunten van die Wet wilde conformeren. Er was een mogelijkheid van uitstel tot 1 januari 2007 als Oranjewoud en vakbonden gezamenlijk hadden verklaard dat er bereidheid bestond om in overleg de regeling aan te passen. Die bereidheid was er bij Oranjewoud niet. De gevolgen zijn groot. Het feit dat Oranjewoud niet tijdig en in goed onderling overleg met vakbonden tot een nieuwe regeling is gekomen, levert een enorme fiscale sanctie op. Het gaat dan waarschijnlijk om enkele miljoenen.

Het risico is aanwezig dat alle medewerkers via het pensioenfonds een deel van die rekening doorbelast krijgen. Het maakt daarbij niet uit of u getekend hebt voor de nieuwe regeling of niet. Als het zover komt zullen de vakbonden de directie van Oranjewoud aansprakelijk stellen voor de fiscale kosten. Het is duidelijk dat het alleen de directie van Oranjewoud te verwijten is dat er geen redelijke oplossing tot stand is gekomen.

Hierbij vindt u een brief aan de directie van Oranjewoud, waarmee de vakbonden nogmaals aangeven open te staan voor overleg. Werknemers moeten de bereidheid hebben om de oude regeling te wijzigen binnen de grenzen van de Wet. Tegelijkertijd moet Oranjewoud de bereidheid hebben om zich aan de uitgangspunten van de Wet te houden. Met het aanbod willen vakbonden voorkomen dat de schade door het handelen van de directie nog groter wordt dan die nu al is. Voorwaarde is uiteraard wel dat er in dat verband een goede collectieve pensioenregeling tot stand komt.

Siegbert van der Velde
bestuurder