Persberichten stad Utrecht, 11.00 uur

Utrecht, 13-02-2007

Straatroof

UTRECHT Op maandag 12 februari werd een vrouw het slachtoffer van een straatroof.

Rond 20.00 uur liep een 29-jarige vrouw uit Utrecht over het trottoir van de Surinamestraat, komende uit de richting van de Vleutenseweg en gaande in de richting van de Laan van Nieuw Guineau. Zij hoorde dat zij van achteren werd genaderd door een bromscooter. Plotseling voelde zij een harde ruk aan het hengsel van haar laptoptas. Zij hield de tas echter vast, waardoor zij werd meegetrokken.

Het lukte haar echter niet de tas vast te houden en zij kwam ten val. Daarbij liep zij letsel aan haar hand op. De verdachten, twee jongens op een bromscooter, gingen er met de laptoptas vandoor.

Het slachtoffer kon alleen een signalement van de bestuurder van de bromscooter geven: een licht getinte jongen van 15 20 jaar, donker kort haar en hij droeg een donker jack met een bontkraag.

Getuigen van de straatroof wordt verzocht contact op te nemen met de politie van bureau Marco Pololaan op telefoonnummer 0900-8844.

Vechtpartij

UTRECHT Op maandag 12 februari gingen enkele mensen met elkaar op de vuist. Er werd geen aangifte gedaan, één van hen werd aangehouden voor openstaande zaken.

Rond 20.50 uur kreeg de politie de melding van een vechtpartij op de Van Heuven Goedhartlaan. Ter plaatse bleek het een ruzie te zijn in de ex-relatiesfeer. Een 27-jarige Utrechter had daarbij klappen opgelopen van drie mannen. Zelf had hij een ruit van hun auto ingeslagen en had daarbij een verwonding aan zijn hand opgelopen. De drie mannen waren in een auto weggereden en de 27-jarige Utrechter wenste geen aangifte te doen.

Politiemensen controleerden op de Rijnenburglaan de auto met daarin de drie mannen. Eén van hen, een 29-jarige man uit Utrecht, bleek nog meerdere vonnissen open te hebben staan. Hij werd aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. De verdachte had nog 41 dagen gevangenisstraf tegoed en moest nog meer dan 500,- aan openstaande boetes betalen. Hij is in het politiebureau ingesloten.

Daadkrachtige fietser

UTRECHT Op maandag 12 februari kreeg een slachtoffer van straatroof haar eigendom terug dankzij een daadkrachtige fietser.

Rond 16.30 uur fietste een 20-jarige vrouw uit Utrecht over de Catharijnesingel, komende uit de richting van het centrum en gaande in de richting van de Bleekstraat. Zij was aan het bellen en had haar gsm in haar hand. Plotseling werd haar telefoon door een passerende fietser uit haar handen gerukt en de verdachte ging er vandoor, de Bleekstraat in.

Het slachtoffer liet dat niet op zich zitten en zette de achtervolging in, terwijl zij riep dat de verdachte haar telefoon had gestolen. Op de Vaartsestraat werd het slachtoffer ingehaald door een man op een fiets. De man zette er goed de vaart in en wist de verdachte in te halen en bij zijn capuchon te pakken. De verdachte stond zijn buit aan hem af en de man gaf de gsm terug aan het slachtoffer. Vervolgens ging de verdachte er hard op de fiets vandoor. Onder dankzegging van het slachtoffer fietste de getuige verder.

De verdachte was een licht getinte man, 20 25 jaar, 1.80 1.85 meter, normaal postuur, kort zwart haar, ongeschoren. Het opvallende was dat hij een groot litteken op zijn linkerwang had vanaf de ogen tot de kin. Hij droeg een zwarte jas met capuchon met daaraan een donkere bontkraag en een donkere broek.

Getuigen, ook de onbekend gebleven daadkrachtige fietser, of mensen die menen de verdachte te (her-)kennen, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Paardenveld op telefoonnummer 0900844.

Ruit vernield

UTRECHT Op maandag 12 februari werden twee jongens aangehouden op verdenking van vernieling van een autoruit.

Rond 17.00 uur zag een bewoonster van een woning aan de Hogenhorstdreef dat een ruit van hun auto werd ingeslagen. Zij waarschuwde haar man en hij rende naar buiten. Meteen stoven vijf jongens die bij de auto stonden er vandoor. De man ging achter hen aan en wist één van de jongens, een 10-jarige jongen uit Utrecht, in zijn kraag te vatten. Hij werd even later aan de politie overgedragen.

Uit onderzoek kwam de naam van een tweede verdachte, een 12-jarige jongen uit Utrecht, naar boven. Agenten gingen naar zijn ouderlijke woning en hij werd aangehouden.

Beide verdachten zijn in het politiebureau verhoord. Zij zijn in de loop van de avond door hun ouders van het politiebureau opgehaald. De ouders van beide verdachten gingen akkoord met een alternatieve straf via Bureau Halt.

Carjacking

UTRECHT Op maandag 12 februari werd een verdachte aangehouden in een auto, die door middel van carjacking was gestolen.

Rond 14.00 uur zagen politiemensen dat enkele jongelui zich verdacht ophielden bij een geparkeerde auto aan het Jaarbeursplein. De agenten trokken het kenteken na en het voertuig bleek eind 2006 door middel van carjacking, onder bedreiging van een wapen, in Amsterdam te zijn gestolen. De jongelui waren echter inmiddels verdwenen.

Gezien de geschiedenis van de auto werd besloten in de omgeving te gaan posten. Na ongeveer 20 minuten verscheen een man bij de auto, stapte in en reed weg. Direct kwamen de politiemensen in actie en werd de auto op de kruising Jaarbeursplein Croeselaan aan de kant gezet. De bestuurder, een 35-jarige man uit Almere, werd aangehouden en de auto werd in beslag genomen.

Daar de carjacking in Amsterdam had plaatsgevonden, wordt het verdere onderzoek door de Politie Amsterdam-Amstelland voortgezet. De verdachte is naar Amsterdam overgebracht en is daar ingesloten.