Ingezonden persbericht


Utrecht, 12 februari 2007

HIER Klimaatreporters komen vol verhalen terug uit Nicaragua

Dinsdag 13 februari om 11.10 landen de HIER Klimaatreporters Karin Reimerink, Minco Snijders en Marc Cornelissen naar verwachting weer op Schiphol. Medereporter en Rode Kruis ambassadrice Floortje Dessing zal later deze week naar Nederland terugkomen. De afgelopen week hebben zij in Nicaragua namens de HIER campagne verslag gedaan van alle activiteiten op het gebied van klimaatverandering die het Nederlandse Rode Kruis en Free Voice daar uitvoeren. Zo hebben zij onder meer een rampenoefening bijgewoond, een educatieproject bezocht en een interview gehad met de Minister van Milieu. Deze reis stond in het teken van de Klimaatcampagne HIER waarin bekende en onbekende Nederlanders samen op reis gaan naar plaatsen waar klimaatverandering nu al duidelijk waarneembare gevolgen heeft. Met hun ervaringen willen zij aan Nederland laten zien hoe belangrijk het is dat we het klimaatprobleem niet uit de hand laten lopen en zelf ook in actie komen.

De Klimaatreporters hebben door het bezoeken van de verschillende projecten een duidelijk beeld gekregen wat het veranderende klimaat betekent voor de doorsnee bewoner van Midden Amerika. Zoals in het laatste IPCC rapport vermeld wordt staat het nu vast dat de huidige klimaatverandering, wat zeer waarschijnlijk wordt veroorzaakt door menselijk handelen, onder andere leidt tot een toename van extreem weer. Net als andere landen in de regio wordt Nicaragua steeds vaker geconfronteerd met extreme regenval en hevige orkanen. De bij de HIER campagne aangesloten organisaties Free Voice en het Nederlandse Rode Kruis streven gezamenlijk naar het verminderen van de risico's voor de meest kwetsbare mensen in deze regio door middel van rampenvoorbereidingsprogramma's. Zulke programma's zorgen bijvoorbeeld voor het inrichten van waarschuwingssystem, voor de gezamenlijke ontwikkeling van rampenplannen en het vergroten van de bewustwording van mensen door de inzet van radioprogramma's en educatie materiaal op scholen.

Het unieke van het rampenvoorbereidingsprogramma in Nicaragua is dat de activiteiten gedragen worden door alle lagen van de bevolking. De betrokken organisaties en overheidsinstellingen zetten met name in op het weerbaar maken van de individuele burger. Tijdens de grootschalige rampenoefening die de Klimaatreporters meemaakten was het ook heel duidelijk zichtbaar dat het thema klimaatverandering leeft onder de mensen in de regio en dat een ieder, op zijn of haar manier, een bijdrage leverde aan de oefening.

Het Rode Kruis team met de Klimaatreporters Klimaatreporter Floortje bij oefengewonde in het opvangcentrum

Op www.hier.nu hebben de Klimaatreporters dagelijks verslag gedaan van hun bevindingen middels weblogs en een video- en audiodagboek. Daarnaast hebben zij voor een aantal media interviews verzorgd. Na terugkomst zal er hard gewerkt worden om alle verhalen en beeldmateriaal te ordenen en gereed te maken voor distributie.

De HIER-klimaatcampagne

Met steun van de Postcode Loterij voeren ruim 40 goededoelenorganisaties in een uniek samenwerkingsverband de HIER-klimaatcampagne. Dit initiatief is tot stand gekomen met ¤16,3 miljoen uit de Extra Trekking 2005. Dit is omgerekend het symbolische bedrag van ¤1 per Nederlander. Met dit bedrag willen de goede doelen de problematiek rondom klimaatverandering onder de aandacht brengen en benadrukken dat er wat aan gedaan kan worden, hier en nu. Eén van de initiatieven van HIER is een serie bijzondere reizen naar plaatsen op de wereld waar klimaatverandering nu al duidelijke impact heeft op mens en natuur. Plaatsen waar Nederlandse organisaties en hun lokale partners actief zijn om de bevolking te helpen omgaan met deze snel veranderende leefomstandigheden. Meer informatie over de Klimaatreportersreis, de HIER-campagne en de HIER-projecten vindt u op www.hier.nu

Einde persbericht

---