Rijksuniversiteit Groningen

Verdwenen culturen: de Kelten

Datum: 13 februari 2007

De oude Grieken gaven het volk ten noorden van de Alpen hun naam: Keltoi. Ze bekeken hen met gemengde gevoelens. Hun moed en doodsverachting en de wijsheid van hun druïden oogstten bewondering, maar van hun oorlogszucht, wreedheid en zuippartijen moesten ze niets hebben. De Kelten spreken tot de verbeelding. Samen met de oude Grieken, Romeinen en Germanen stonden ze aan de wieg van onze westerse beschaving. Maar bijna niemand weet wie ze waren of - nog belangrijker
- wat er van hun cultuur is overgebleven. Rest er ons nog iets tastbaars? Blijft er na een wetenschappelijke doorlichting nog iets over van Merlijn, koning Arthur of de vorst van Oss? Waren de Kelten inderdaad strijdlustige koppensnellers en gemakzuchtige dieven?

De Vlaamse wetenschapsjournalist Herman Clerinx vertelt op basis van historische, archeologische en taalkundige bronnen wie de Kelten waren, hoe hun cultuur ontsond, waar hun bakermat lag en vooral wat er in de Lage Landen nog van hen wordt aangetroffen. Ook maakt hij korte metten met de mystieke waas die zo hardnekkig rond de Kelten hangt. Clerinx is wetenschapsjournalist en auteur van onder andere `Kathedralen uit de steentijd. Hunebedden, dolmens en menhirs in de Lage Landen' (2001) en `Kelten en de Lage Landen' (2005).

Datum en tijd

dinsdag 13 februari, 20.00 - 21.30 uur

Spreker

Herman Clerinx

Titel

De Kelten - Drank en wagens

Serie

Verdwenen Culturen

Plaats

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050) 363 5463, www.rug.nl/studium