Gemeente Aalten


30-01-2007
Structuurvisie Dinxperlo - De Heurne
Inloopavond op maandagavond 12 februari 2007, om 20.00 uur, in zaal Old Dutch te Dinxperlo

Structuurvisie Dinxperlo - De Heurne
Binnenkort ligt de Structuurvisie Dinxperlo - De Heurne voor iedereen ter inzage. Dit document geeft een overzicht van alle verwachte en gewenste ontwikkelingen in de komende 10 tot 15 jaar. De nadruk ligt op wonen en werken, maar er is ook aandacht voor voorzieningen, verkeer, groen en recreatie. En wat zijn de specifieke kenmerken die het dorp zo "eigen" maken en die we dus graag willen bewaren? De Structuurvisie is daarmee de "rode draad" in het ruimtelijke beleid van de gemeente.

Wonen
In het woningbouwbeleid ligt de nadruk op het benutten van de mogelijkheden in het bestaande dorp. De gemeente heeft een inventarisatie gemaakt van potentiële locaties waar woningen kunnen worden gebouwd. Meestal betreft dit locaties waar een bestaande functie (bijvoorbeeld een bedrijf) verdwijnt. De gemeente is zuinig op het bestaande openbaar groen.

In Dinxperlo zijn ruim 20 locaties waar woningen kunnen worden gebouwd. Samen bieden zij ruimte aan circa 300 woningen van uiteenlopende typen. Er is ruimte voor zowel eengezinswoningen als appartementen, voor dure en goedkope woningen, voor rijen-, twee-onder-een-kap- en vrijstaande woningen.

Op de kaart zijn al deze plekken aangegeven. Enkele daarvan zijn inmiddels al in uitvoering en vrijwel gereed, zoals de Alfred Mozerhof en de Molenstraat. Voor de meeste locaties is een voorstel gemaakt hoe de toekomstige inrichting eruit zou kunnen zien. Daarbij wordt nadrukkelijk gelet op de omgeving: de nieuwbouw moet passen in de bestaande stedenbouwkundige structuur en moet de kwaliteit van de buurt verbeteren.

Met 300 te bouwen woningen kan men in Dinxperlo voorlopig wel vooruit. Uitbreiding van het dorp in het gebied 't Beggelder wordt daarom pas na 2020 voorzien.

Scholen
Al eerder is besloten dat de vier basisscholen in Dinxperlo worden samengevoegd op de locaties van de huidige St. Liboriusschool en de Ds. Van Dijkschool. De locatie 't Welink aan de Aaltenseweg/Europastraat wordt gereserveerd voor het Schaersvoorde College. Op de vrijkomende terreinen kunnen woningen worden gebouwd.

Buitenplaats
Op de hoek van de Terborgseweg en de Lage Heurnseweg heeft de gemeente de ontwikkeling van een nieuwe buitenplaats voor ogen. De betekenis van deze locatie, aan een belangrijke entree van Dinxperlo, kan worden geaccentueerd door een (woon)gebouw van allure. Het terrein rondom dient openbaar toegankelijk te zijn, zodat er een aantrekkelijk uitloopgebied ontstaat.

Winkels
Voor de detailhandel en bijbehorende centrumvoorzieningen geldt een kernwinkelbeleid. De detailhandel wordt zoveel mogelijk geconcentreerd in het gebied Hogestraat-Kerkstraat.

Bedrijventerreinen
Aan de westkant van Dinxperlo wordt het bedrijventerrein 't Hietveld gefaseerd ontwikkeld. Dit terrein kan goed ontsloten worden op de Rondweg en het is een logische voortzetting van het bestaande bedrijventerrein. De fasering is zodanig dat ook een uitbreiding van het bedrijventerrein 't Broek te Aalten de komende jaren in ontwikkeling kan worden genomen. Uitgangspunt is dat zowel in Dinxperlo als in Aalten tot en met 2015 ca. 10 ha. bedrijfsterrein ontwikkeld kan worden.

Verkeer
Op verkeersgebied worden voorlopig geen grootschalige ingrepen gedaan. Een nieuwe ontsluiting vanaf de Rondweg komt pas aan de orde als het toekomstige uitbreidingsgebied 't Beggelder wordt gerealiseerd (na 2020).

Groen en recreatie
Vooral in de oudere delen van het dorp zijn weinig openbare groenvoorzieningen. Uitbreiding van de recreatieve mogelijkheden zijn er door uitbreiding van het wandelpark 't Welinkbos, herinrichting van een deel van de voormalige vuilstort en langs de oevers van de Aa-strang. Een nieuwe inrichting van het terrein van het oude slachthuis en de gemeentewerf aan de Beggelderdijk moet de relatie tussen het dorp en het zwembad Het Blauwe Meer verbeteren.

De Heurne
Ook in De Heurne is behoefte aan woningbouw. Door het opheffen van de camping ontstaan er hier nieuwe mogelijkheden. De inrichtingsschets geeft een idee wat er ten westen van de Keizersweg mogelijk is. In deze opzet is ruimte voor verschillende woningtypen en voor kavels die variëren in grootte. Gestreefd wordt naar een blijvende verwevenheid tussen het dorp en het landschap, iets wat nu ook al zo kenmerkend is voor De Heurne.

Op te nemen plaatjes:
Structuurvisiekaart
Inrichtingsvoorstel De Heurne
Inrichtingsvoorstel locatie De Wegwijzer en gemeentehuis en/of Locatie Schaersvoorde

Formele terinzagelegging en zienswijzen
De Structuurvisie Dinxperlo - De Heurne ligt met ingang van vrijdag 16 februari 2007 gedurende een termijn van zes weken tijdens kantooruren ter inzage in het gemeentehuis (locaties: Markt 7 te Aalten en Raadhuisstraat 8 te Dinxperlo). Ook is de visie op de website (www.aalten.nl) geplaatst.

Gedurende bovengenoemde termijn kan een ieder schriftelijk of mondeling een zienswijze over het ontwerpplan naar voren brengen. De (bij voorkeur) schriftelijke zienswijzen dienen te worden gericht aan de gemeenteraad van Aalten, Postbus 119, 7120 AC Aalten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting, tel. 0543-493151.
.
Voorafgaande aan de formele terinzagelegging wordt op maandag 12 februari 2007, vanaf 20.00 uur, een inloopavond georganiseerd in zaal Old Dutch, Maurits Prinsstraat 28 te Dinxperlo. Op die avond worden de plannen verder toegelicht door het gemeentebestuur.