Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2060707490

Vragen van het lid Van der Ham (D66) aan de ministers van Financiën en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de positie van diskjockeys als artiest. (Ingezonden 12 februari 2007)


1
Kunt u duidelijkheid geven over de huidige fiscale positie van diskockey's (DJ's), die is ontstaan na de beantwoording van de minister van Financiën op eerdere Kamervragen 1) over de toepassing van de artiestenregeling? Is het waar dat, bijvoorbeeld Dance-organisatoren, vanaf 28 november 2006 verplicht zijn de artiestenregeling toe te passen, tenzij er sprake is van binnenlandse DJ's die in het bezit zijn van een Verklaring Arbeids Relatie (VAR), er sprake is van winst uit onderneming of van buitenlandse DJ's welke afkomstig zijn uit een verdragsland? Zo ja, waarom wel? Zo neen, waarom niet?


2
Kunt u duidelijkheid geven over de positie van evenementsorganisatoren die sinds de beantwoording van de hierboven genoemde Kamervragen is ontstaan? Is het waar dat gegeven het feit dat pas vanaf 28 november 2006 helderheid bestaat over de fiscale positie van DJ's, het kabinet er naar streeft dat de Belastingdienst richting evenementenorganisatoren coulance betracht als het gaat om de toepassing van de artiestenregeling in de periode vóór 28 november 2006? Kunt u aangeven wat het huidige beleid op dit gebied is? Kunt u aangeven of en op welke wijze u een rol kunt spelen met betrekking tot eventueel nog te vormen beleid met betrekking tot de periode voor 28 november 2006?


3
Bent u ervan op de hoogte dat de voorwaarden voor de huidige BTW-regeling van DJ's door DJ's in de praktijk als moeilijk werkbaar ervaren wordt en dat dit beschouwd wordt als een additionele belasting voor evenementenorganisatoren en de DJ's? Deelt u deze bezwaren? Zo ja, waarom? Deelt u voorts de mening dat de huidige BTW- regeling ruimte laat voor onduidelijkheid bij de evenementenorganisatoren en dat er met name sinds 28 november 2006 geen grondslag meer lijkt te bestaan voor aanvullende voorwaarden voor toepassing van het 6% BTW tarief door DJ's terzake van de gage en door evenementenorganisatoren terzake van de entreebewijzen? Kunt u uw antwoord toelichten? Bent u bereid om, nu DJ's voor de loonbelasting een eenduidige artiestenstatus hebben, ook het beleid inzake de BTW zo aan te passen dat deze voorwaarden komen te vervallen? Kunt u ook dit antwoord toelichten?


4
Deelt u de mening dat ook videojockey's (VJ's) een wezenlijk onderdeel van de huidige dance-branche vormen? Kunt u aangeven of VJ's evenals DJ's sedert 28 november 2006 moeten worden aangemerkt als artiesten in de zin van de artiestenregeling voor de loonbelasting? Kunt u aangeven of de bestaande aanvullende voorwaarden voor toepassing van het 6% BTW tarief door VJ's terzake van de gage kunnen komen te vervallen? Kunt u uw antwoord toelichten?


5

Deelt u de mening dat ook Masters of Ceremony / vocalisten bij dance evenementen (MC's) een wezenlijk onderdeel van de huidige dance-branche vormen? Kunt u aangeven of MC's moeten worden aangemerkt als artiesten in de zin van de artiestenregeling voor de loonbelasting? Kunt u aangeven of MC's in aanmerking komen voor toepassing van het 6% BTW tarief? Kunt u uw antwoord toelichten?


6
Kunt u aangeven welk effect uw antwoord op de vragen 4 en 5 terzake van VJ's en MC's heeft op de toepassing van het 6% BTW tarief door evenementenorganisatoren terzake van de entreebewijzen?


7
Bent u over bovengenoemde zaken in overleg met de dance-branche of bent u van plan deze branche te betrekken bij het opstellen van nieuw beleid?


1) Aanhangsel Handelingen nr. 400, vergaderjaar 2006-2007