D66

Vragen aan de Raad over het Automated targeting System

12 februari 2007, 15:30

SCHRIFTELIJKE VRAAG E-5495/06

van Sophia in 't Veld (ALDE)

aan de Raad

Betreft: Automated Targeting System (ATS)

Er is ons op gewezen dat Amerikanen en buitenlanders die de grenzen van de VS passeren sinds 2002 worden gescreend door het gecomputeriseerde Automated Targeting System (ATS) van het Ministerie van Binnenlandse Veiligheid.
* -
Is de Raad op de hoogte van het bestaan van het ATS en zo ja, hoe is de Raad dit ter ore gekomen?
* -
Kan de Raad bevestigen of het ATS besproken is op de vergadering van de EU-trojka en de VS op 6 november 2006? * -
Weet de Raad of er nationale parlementen zijn ingelicht over het ATS?
* -
Kan de Raad uitleggen waarom het Europees Parlement niet is ingelicht over het ATS?

Ook zijn we erop gewezen dat de regering van de Verenigde Staten de gegevens veertig jaar bewaart. Reizigers zijn niet op de hoogte gesteld van het feit dat hun gegevens in het ATS zijn ingevoerd en ze mogen hun risicobeoordeling niet inzien of rechtstreeks aanvechten. Daarbij komt dat de gegevens van het ATS veel breder toegankelijk zijn dan in de PNR-overeenkomst tussen de EU en de VS is bepaald. Daarom kunnen de ATS-gegevens worden gebruikt voor een groot aantal doeleinden die veel verder reiken dan wat in de overeenkomst tussen de EU en de VS was bepaald.
* -
Kan de Raad aangeven hoe het ATS zich verhoudt tot de PNR-overeenkomst tussen de EU en de VS en of het ATS inderdaad in strijd is met de bepalingen van de overeenkomst? * -
Kan de Raad aangeven welke gegevens er nog meer in het ATS zijn opgeslagen behalve PNR-gegevens?
* -
Kan de Raad duidelijk maken:
+ -
Welke regels er van toepassing zijn op de bescherming van persoonsgegevens van Europese burgers? + -
Welke juridische middelen er zijn tegen fouten en misbruik? + -
Hoe burgers worden geïnformeerd over het feit dat hun gegevens in het ATS worden ingevoerd?

E-5495/06

Antwoord

(31 januari 2007)

Minister Paula Lehtomäki heeft op 13 december 2006 ten overstaan van het Europees Parlement verklaard dat de Raad in september 2005 op de hoogte is gesteld van het bestaan van het ATS sinds de eerste gezamenlijke evaluatie van de toepassing van de PNR-Overeenkomst, maar dat de minister van Binnenlandse Veiligheid pas op 2 november 2006 een beschrijving van het systeem heeft gegeven. Zij voegde eraan toe dat het voorzitterschap en de Commissie de VS-autoriteiten hebben laten weten dienaangaande een officieel onderzoek te zullen instellen, en zij gaf het Parlement de verzekering dat het op de hoogte zal worden gebracht van het resultaat.

Vooralsnog kan de Raad er zich niet over uitspreken of het ATS gevolgen heeft voor de PNR-Overeenkomst tussen de EU en de VS, en of het ATS mogelijk strijdig is met de bepalingen van die overeenkomst. De verenigbaarheid van de huidige en toekomstige PNR-Overeenkomst met het ATS-systeem wordt momenteel nader onderzocht, met name wat betreft de termijnen voor bewaring van gegevens, de vrijgave van gegevens aan derden en de beperking van het doel.

---