Vereniging Nederlandse Gemeenten

09.02.2007

Gemeenten hebben onvoldoende inzicht in de prestaties van de brandweer. Actuele informatie over het functioneren van de brandweer ontbreekt vaak. De brandweer kan hierdoor niet goed aangestuurd worden. Enkele conclusies uit het rapport van de Inspectie voor Openbare Orde en Veiligheid (IOOV).

In het rapport staat verder dat personeelstekort de reden is dat de brandweer taken als het controleren van gebruiksvergunningen niet goed kan uitvoeren. Ook worden te weinig
brandweertaken regionaal georganiseerd. Minister Remkes is het eens met de conclusies uit het rapport Bestuurlijke aansturing van de brandweerzorg.

Verbetertrajecten
De VNG vindt dat sommige ontwikkelingen te weinig aandacht krijgen in het rapport. Bijvoorbeeld dat een aantal verbetertrajecten al opgestart zijn om de bestuurlijke aansturing van de brandweer te versterken. De VNG heeft het initiatief genomen tot oprichting van het Veiligheidsberaad om te voorkomen dat de brandweer een zichzelf besturende organisatie wordt.

Het Veiligheidsberaad brengt de veelheid aan overleggen over veiligheid samen en geeft de ontwikkeling en sturing van de veiligheidsregio's een inhoudelijke impuls. De vorming van de veiligheidsregio's is in een vergevorderd stadium, waarbij de VNG zich sterk maakt voor een democratische lokale verankering van de brandweer.

Meer informatie
Lees hieronder de uitgebreide reactie van de VNG op het rapport van de IOOV.

* VNG-reactie op rapport IOOV (19 januari 2007)
* Rapport IOOV Bestuurlijke aansturing van de brandweerzorg (december 2006)

* Aanbiedingsbrief minister aan Tweede Kamer (8 februari 2007)