Vandoornehuiskes en partners

Utrecht, 12 februari 2007

14 brandweervrouwen starten met opleiding tot bevelvoerder

Wat?
Half februari starten 14 vrouwen met de opleiding tot bevelvoerder. Dit is één van de resultaten van het project Brandweer 'van binnen naar buiten'. Een project uitgevoerd door en voor de brandweer.
Doel van het project Brandweer 'van binnen naar buiten' is te komen tot een cultuurverandering die leidt tot diversiteit in de brandweerorganisatie. Het is de brandweer zelf die actief met een aantal hele concrete activiteiten aan de slag is gegaan.
Enkele voorbeelden:

-Van de nul af; het benoemen van de eerste brandweervrouw in een korps
-Werving van allochtonen voor de brandweer

-Roze Rood; aandacht voor holebi's bij de brandweer
-Leidinggeven aan vernieuwing; aandacht voor diversiteit bij brandweerofficieren
-Vrouwen naar het middenmanagement (bevelvoerder)

Wie?
Ten behoeve van de voorbereiding en uitvoering van het project is een samenwerkingsverband opgericht (het Ontwikkelpartnerschap OP). Het OP bestaat uit de sleutelorganisaties: het ministerie van BZK, de NVBR, VNG en NIFV en negen brandweerkorpsen: Amsterdam, Den Haag, Edam-Volendam, Gilze en Rijen, Hardenberg, Leeuwarden, Rotterdam, Sittard-Geleen, Utrecht en VanDoorneHuiskes en partners (projectmanagement). Het project wordt geleid door de heer Elie van Strien, Regionaal Commandant Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (voorzitter project).
Waar?
Brandweer Utrecht, post Leidsche Rijn, Belcampolaan 10, 3544 NG Utrecht Dit is ook de locatie waar de landelijke opleiding plaatsvindt.

Wanneer?
Donderdag 16 februari 15.00 uur. Fotosessie en aansluitend welkom door de commandant van de brandweer Utrecht en toelichting op het project en de deelactiviteit 'Vrouwen naar het middenmanagement. door de trekker van deze activiteit Johan Postma, commandant brandweer Leeuwarden.

Waarom?
Werken bij de brandweer is een uitdagende, niet-alledaagse en zinvolle baan. Daarom is het een gemiste kans dat er nog zo weinig vrouwen in dit vak werken. Slechts 5% van de functies wordt vervuld door vrouwen en het aandeel allochtonen is 1%. De brandweer wil een afspiegeling zijn van de lokale bevolking en al het beschikbare talent in haar organisatie vertegenwoordigd zien. Toonaangevende organisaties in het brandweerveld hebben de krachten gebundeld en zijn een project gestart dat moet leiden tot meer diversiteit bij de brandweer. In 'Vrouwen naar het middenmanagement' richten we ons op de doorstroom van vrouwen. Het is al een hele stap om binnen te komen bij de brandweer, maar leidinggeven aan een ploeg met brandweermannen vergt nog wel wat extra's. In het opleidingsproject worden vrouwen voorbereid op deze loopbaanstap.


--------------------------------------------------