Ingezonden persbericht


Café Blaman opent letterenjaar 2007 met dichtersdebat

PERSBERICHT

Rotterdam, januari 2007

HET LAATSTE WOORD NOG NIET GEZEGD
Café Blaman opent letterenjaar 2007 met dichtersdebat over de Stadsdichter en de popularisering van de poëzie. Slotperformance door Simon Vinkenoog.

Op zondagmiddag 11 februari a.s. vindt in Café Blaman/Arminius een actueel dichtersdebat plaats onder het motto 'Vers versus vers'. Aanleiding is het statement dat de Rotterdamse Gemeenteraad heeft afgegeven door de benoeming van de Woorddansers tot eerste stadsdichter(s).

De raad heeft opmerkelijk gekozen voor een jong, toegankelijk en eigentijds geluid en bovendien voor het dynamische gesproken woord. Hiermee rijzen echter ook kritiek en vragen. Wie bepaalt de criteria voor een stadsdichter? Welke zijn dat en hoe veelzeggend is de keuze voor performancedichters die een breed publiek trekken? Moeten dichters toegankelijker worden nu er steeds minder wordt gelezen? Of juist als tegenstem fungeren nu de kunsten meer en meer gepopulariseerd worden?

Uiteenlopende dichters als Jana Beranova, Hans Wap, Sieger M.G. e.v.a. performen en reageren kritisch vanuit de zaal op een forum bestaande uit Jeroen Naaktgeboren (Stadsdichter), Rien Vroegindeweij (dichter/literator), Tjeu Strous (beleidsmaker DKC) en Susanne Janssen (hoogleraar kunsten en media). Simon Vinkenoog sluit de discussie af.

Café Blaman is het literaire podium van Arminius i.s.m. het Letterenhuis. Dit podium wil het Rotterdamse literaire klimaat opschudden met prikkelende debatten en performances. De nieuwe reeks voor 2007 wordt uitgevoerd door het literaire productiebureau Ram Horna.

Datum: Zondag 11 februari
Aanvang: 15.00 - 17.30
Entree: E 5,00
Locatie: Arminius, Museumpark 3, Rotterdam
Reserveren: blaman@arminius.nu of 010 436 38 00