Ingezonden persbericht


Leiden, 6 februari 2007

Mannen Vrouwen & Eten - Themadag in Museum Volkenkunde

Zondag 11 februari 2007

Op zondag 11 februari organiseert Museum Volkenkunde - met Valentijnsdag in het achterhoofd- een themadag over Mannen Vrouwen & ETEN. Zo wordt er een lezing gehouden over de amoureuze werking van chocolade gevolgd door een chocoladeproeverij. Behalve chocolade worden ook andere afrodisiaca voor het voetlicht gebracht. Deze dag past in een serie van verschillende themadagen die worden georganiseerd bij de tentoonstelling ETEN-tradities, taboes en delicatessen.

Tijdens de lezing 'Chocola, van geneesmiddel tot genotsmiddel' vertelt Winnifred Planjer van het Culinair Museum over de verschillende toepassingen van chocolade. Het accent zal liggen op chocola als afrodisiacum. Aansluitend geeft Walter Englebert een demonstratie waarbij de bezoeker wordt uitgenodigd verschillende onverwachte smaken van bonbonvullingen te proeven, ook demonstreert Englebert hoe je het perfecte chocoladehart voor Valentijn maakt.

Het thema 'Mannen Vrouwen en ETEN' wordt in de gecombineerde demonstratie met lezing verder uitgewerkt. Onder de titel 'gastronomie en liefde' schotelt Mevrouw Schaafsma de toehoorders wetenschappelijke feiten, grappige weetjes en culinaire verhalen voor. Hoe denken andere volken over lustopwekkend voedsel? En gaat alleen de liefde van de man door de maag of is de vrouw hier ook gevoelig voor? Tijdens de lezing wordt de innerlijke mens gratis voorzien van diverse liefdesgerechten en hapjes door Goodstuff Foodspecialties.

Ook kinderen hoeven zich op 11 februari niet te vervelen want speciaal voor hen is er het verhaal 'chocua' waarin duidelijk wordt waarom chocola zo belangrijk was voor de Azteken. Na het verhaal kunnen de kinderen aanschuiven bij de chocolade workshop.

Tot slot vertoont het museum de recente speelfilm 'Eden' van Micheal Hofmann. Een film over liefde en de kunst van het koken.

Programma:
11.00-11.45 uur: Lezing 'Chocola - van geneesmiddel tot genotmiddel'. Tegenwoordig is chocola door Winnifred Planjer (Culinair Museum) 12.00-13.00 uur: Demonstratie en proeverij 'Chocola' door Walter Englebert (Cacao van jou) 13.00-15.00 uur: Speelfilm 'Eden' (Michael Hofmann, Duitsland, 98 minuten, 2006) 13.00-13.15 uur: Verhaal 'Chocua' door Edoardo Ramos (v.a. 7 jaar) 13.30-16.00 uur: Workshop Chocolade door Edoardo Ramos (v.a. 7 jaar) 13.30-14.30 uur: Rondleiding 'ETEN - tradities, taboes en delicatessen' door Mia Verbeek 14.30-15.30 uur: Rondleiding 'Huwelijksrituelen' door John Cuijpers 14.00-16.00 uur: Lezing en proeverij 'Gastronomie en de liefde' door Goodstuff Foodspecialities

Alle activiteiten zijn gratis, bezoekers betalen alleen de museumentree en de toeslag voor de 'ETEN-tradities, taboes en delicatessen' tentoonstelling. Het volledige activiteitenprogramma is te vinden op: www.etententoonstelling.nl.



Ingezonden persbericht