Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Een Europese Culturele Canon als inspiratiebron voor politieke eenwording, Part II.

Zaterdag 10 februari in Felix Meritis, 10.00 - 17.00 uur

De 'canon' is hot. De Volkskrant publiceert de bètacanon; Fokke en Sukke hebben hun Canon en naast de geschiedenis en literaire canon blijkt nu zelfs de Jordaan een eigen canon te hebben samengesteld. Het idee van een Europese Culturele Canon die vensters opent, begint tot leven te komen. Hierbij staan niet de lijstjes centraal, maar de gedachten achter het canon concept. Voor de tweede keer komen Europese cultuurmakers, wetenschappers en filosofen bij elkaar om beter zicht te krijgen op culturele componenten die de Europese Unie - in het licht van het uitbreidingsproces en de integratieproblematiek - beter vorm kunnen geven. In vier workshops over muziek, film, literatuur en geschiedenis zullen zij zich met het publiek buigen over de denkprincipes achter de canon.

Welke bijdrage zou culturele overeenstemming tussen landen kunnen leveren aan succesvolle samenwerking? Diversiteit aan culturen wordt gezien als rijkdom in verscheidenheid, maar ook ervaren als oorzaak van een stagnerende integratie en de moeizaam tot standkomende politieke Unie. Europese culturele instituten/ EUNIC Netherlands en de Stichting Internationale Culturele Activiteiten/ SICA tackelen dit fenomeen in twee publieke bijeenkomsten.

Op 10 februari spreken Bart van Rosmalen (Walter Maashuis), Simon Mundy (dichter, festival directeur, cult. adviseur), Justine van Lawick (psycholoog), Leondias Donskis (filosoof, Litouwen), Michael Werner (expert Franse en Duitse geschiedenis), Han van der Horst (historicus NUFFIC), Herman Beliën (historicus UvA), Johan Thielemans (film publicist), Margot Dijkgraaf (literair critica NRC), Leonoor Broeder (Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds), Jan Nuchelmans (musicoloog), Guido Snel (Slavist UvA), Eveline Nikkels (musicoloog, Mozart en Mahler Stichting), Erwin Jans (dramaturg Het Toneelhuis), Jan Simons (filmspecialist, UvA). Moderator: Michaël Zeeman (Italiaans correspondent Volkskrant). Tijdens de lunchpauze Quartet "Les Nations" met muziek van Couperin: Les Goûts Réunis

Part I op 8 december jl resulteerde in enkele voorzichtige constateringen:


- Een samenbindend proces heeft grote urgentie in de EU. Daarvoor moet een Europees pedagogisch instrument worden ontworpen. Die pedagogie zou gebaseerd kunnen zijn op een Europese Canon;


- Een goed functionerende democratie heeft een (nationale) resonans nodig. Deze is samengesteld uit een mengsel van journalistiek, cultuur, wetenschap en godsdienst. Een canon kan een krachtig middelpunt zijn waaromheen zo'n resonans zich kan ontwikkelen.


- Het idee van de Europese canon kan dienen als inspiratie voor de verdere integratie van Europese politiek.

Informatie en reserveren

A European Cultural Canon to Unify European Politics: The Inspiration, part 2

10 februari 2007, 10.00 - 17.00 uur, Felix Meritis, Keizersgracht 324, Amsterdam

Voertaal: Engels;

Deelname: gratis;

Organisatoren: Dare2Connect i.s.m. EUNIC Netherlands

www.dare2connect.nl e-mail reservations@dare2connect.nl Tel. 020 6164 225.

Deze conferentie is onderdeel van Dare2Connect, het platform voor ontmoeting, presentatie en debat over internationale culturele activiteiten en cultuurbeleid van de SICA en Felix Meritis.



Ingezonden persbericht