Ingezonden persbericht


Publieksdebat Tropentheater - Vrouwenrechten in Iran

Het Tropentheater te Amsterdam organiseert op 10 februari een programma over vrouwenrechten en de vrouwenbeweging in Iran. Het programma start om 12.30 uur en bevat lezingen van vrouwelijke deskundigen Shahla Ezazi (professor Sociologie in Thereran) en Azadeh Kian (assistent-professor Sociologie Parijs). Haleh Ghorashi, hoogleraar diversiteit & management, leidt de paneldiscussie met beide deskundigen. De middag wordt afgesloten met een film over het stille verzet van Iranese vrouwen.

De vrouwenbeweging in Iran kwam vooral in de jaren '90 op. In de laatste 10 jaar oefende de vrouwenbeweging in Iran druk uit op de ongelijke vrouwenrechten via het opzetten van NGO's, het lanceren van vrouwenbladen en de expressie via kunst, literatuur en film. Met de steun van Iranese vrouwen die in het westen wonen en de openheid van het Internet, zette de vrouwenbeweging langzaam maar zeker kleine stappen in het realiseren van gelijke rechten.

In 2005 werd Mahmoud Ahamadinejad president van Iran. Hij geldt als een hardliner, oerconservatief, rechtlijnig en een technocraat. Hij heeft vrouwen dan ook meer sociale en politieke beperkingen opgelegd. De oppositie, waaronder de vrouwenbewegingen, wordt in zijn geheel scherp in de gaten gehouden. Betekent dit een terugval voor de vrouwenbeweging in Iran? Het debat in het Tropentheater gaat in op de stand van zaken van de vrouwenbeweging na de benoeming van Ahamadinejad als president.

Professor Shahla Ezazi uit Teheran gaat in op de laatste ontwikkelingen van vrouwen emancipatie na de verkiezingen van 2005. Assistent professor Azadeh Kian uit Parijs beschrijft de trends in de vrouwenbeweging van de laatste 10 jaar en benoemt de nieuwe strategieën voor emancipatie na de verkiezingen. Hoogleraar Haleh Ghorashi uit Amsterdam leidt de paneldiscussie met beide vrouwelijke deskundigen. Aansluitend leest Sherwin Nekue voor uit zijn boek 'Vrouwen in Iran" en wordt de tragikomedie Offside van Jafar Panahi getoond. De film verteld het verhaal van meisjes die van voetbal houden maar geen toegang hebben tot de voetbalstadia. Die toegang laten ze zich niet ontzeggen.

Het debat vindt plaats op 10 februari vanaf 12.30 uur in het Tropentheater, Linnaeusstraat 2, Amsterdam. Voertaal: Engels. Ticketprijs: E 15 inclusief een drankje na afloop. Reserveren gewenst via 020-5688500.

Dit debat is mede mogelijk gemaakt door NCDO