Vlaamse Overheid

De beslissingen van de Vlaamse Regering van vrijdag 9 februari 2007

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van minister-president Yves Leterme

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit goed over de verplichte bijdrage van de reders van Belgische vissersvaartuigen aan het Fonds voor Scheepsjongens in 2006. Het Fonds voor Scheepsjongens werd in 1975 opgericht om het bemanningsprobleem te verlichten en verstrekt een bezoldiging aan de scheepsjongens. Het Fonds wordt voor 50 % gefinancierd door de reders, voor ongeveer 27 % door de Vlaamse Gemeenschap en voor circa 23 % door de provincie West-Vlaanderen.

Op voorstel van minister-president Yves Leterme

Naar aanleiding van gewijzigde Europese Richtlijnen over het in de handel brengen van teeltmateriaal en plantgoed van groentegewassen en groentezaad past de Vlaamse Regering principieel drie besluiten aan. Het aanpassingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Yves Leterme

Naar aanleiding van een gewijzigde Europese Richtlijn past de Vlaamse Regering principieel het besluit aan over (de minimumeisen en) de kenmerken van het onderzoek van bepaalde rassen van landbouw- en groentegewassen. Het besluit zal de vereisten vermelden voor het officiële onderzoek dat moet worden verricht alvorens een ras kan worden opgenomen in de nationale rassencatalogi voor landbouw- en groentegewassen en worden toegelaten tot het vrije handelsverkeer in de Europese Unie. Het aanpassingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Yves Leterme en minister Kris Peeters

In uitvoering van het decreet over een gemeenschappelijke identificatie van landbouwers, exploitaties en landbouwgrond in het kader van het mest- en het landbouwbeleid keurt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief een besluit goed dat de identificatie van landbouwers en exploitaties en de administratieve en grafische aangifte van percelen landbouwgrond vereenvoudigt.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een besluit goed over de organisatie van tijdelijke projecten voor de Opleiding voor Opleiders van Volwassenen. De organisatie van deze tijdelijke projecten wordt voorzien om de inhoudelijk ontwikkelde opleiding voor Opleiders van Volwassenen te toetsen aan de praktijk en op basis van deze praktijkervaringen te optimaliseren. Het besluit bepaalt enerzijds de doelstellingen, de doelgroep, de financiering en de evaluatie van de tijdelijke projecten en anderzijds de modaliteiten voor de projectoproep, de kandidaatstelling en de selectie. Daarnaast keurt de Vlaamse Regering ook het ontwerpdecreet goed dat het besluit bekrachtigt. Het ontwerp van bekrachtigingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

In CAO II Hoger Onderwijs is overeengekomen dat de salarisschalen in graad E voor het administratief en technisch personeel van de hogescholen vanaf 1 janauri 2007 worden opgeheven. De Vlaamse Regering past daarom, na onderhandelingen met het Vlaams Onderhandelingscomité voor het Hoger Onderwijs, in het besluit van 21 februari 2003 voor het personeel van de Hogere Zeevaartschool opnieuw principieel alle bepalingen aan die verwijzen naar de graad en het niveau E. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering wijzigt princpieel het besluit met de regels voor het uitreiken van het getuigschrift basisonderwijs en het vastleggen van de vorm ervan. De vrije examenschool uit de provincie Vlaams-Brabant en de officiële school uit de provincie West-Vlaanderen vragen om niet langer examenschool te moeten zijn. Daarom worden zij vervangen door twee scholen die geselecteerd zijn door de Inspectie basisonderwijs. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering hechtte eind vorige maand, na advies van de SERV en van de VlOR, opnieuw haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet over de studiefinanciering van de Vlaamse Gemeenschap. Dit decreet introduceert een schooltoelage in het basisonderwijs. Het bundelt ook in één decreet alle individuele financiële tegemoetkomingen voor gezinnen voor wie de kost van het studeren het zwaarst valt, namelijk de schooltoelagen in het basisonderwijs en in het secundair onderwijs en de studiefinanciering in het hoger onderwijs. Over het voorontwerp van decreet werd toen spoedadvies ingewonnen bij Raad van State. Die verwerpt het spoedeisend karakter van de vraag. Daarom wordt er nu opnieuw advies gevraagd aan de Raad van State binnen de dertig dagen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan een voorontwerp van decreet dat het decreet basisonderwijs en het decreet over het onderwijs-XIII-Mozaïek wijzigt. Het voorontwerp van wijzigingsdecreet is een belangrijke volgende stap in het effectief garanderen van kosteloos basisonderwijs voor alle ouders. In de praktijk blijkt immers dat de huidige bepalingen niet volstaan of, wegens gebrek aan werkingsmiddelen, door de scholen niet correct kunnen worden toegepast. Het voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt voor advies voorgelegd aan de VlOR en de SERV, daarna aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat artikel 76 van de wet op de ziekenhuizen opheft. Op grond van artikel 76 werd door de federale overheid een administratief rechtscollege, de Beroepscommissie, opgericht waarbij een beroep kan worden ingesteld tegen elke beslissing tot sluiting van een ziekenhuis of een dienst, of tot weigering of intrekking van de erkennig van een dienst. Al deze materies zijn echter Vlaamse bevoegdheden. Bovendien kunnen ziekenhuizen een beroep indienen bij de Raad van State of bij de Vlaamse Adviesraad. Het voorontwerp van opheffingsdecreet wordt voor advies ingediend bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

De Vlaamse Regering wijzigt, na advies van de Raad van State, definitief het besluit tot vaststelling van de normen waaraan een serviceflatgebouw, een woningcomplex met dienstverlening of een rusthuis moet voldoen om voor erkenning in aanmerking te komen. Doel is de bestaande erkenningsnormen voor de rusthuizen voor dagprijs en supplementen, facturatie, reglement van orde en schriftelijke overeenkomst aan te passen. Door deze aanpassing wordt een betere financiële bescherming beoogd voor de bejaarden in de rusthuizen.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

Het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA) verleent investeringssubsidies en -waarborgen aan initiatiefnemers uit de welzijns- en de gezondheidssectoren voor het oprichten, het aankopen, het verbouwen, het uitbreiden of het leasen van gebouwen en de aankoop van meubilair, uitrusting en/of apparatuur. Tot op heden is het in aanmerking komen voor een investeringswaarborg van het VIPA steeds gekoppeld aan het verkrijgen van een investeringssubsidie van het VIPA. De inititiatiefnemers die een beroep doen op deze subsidies hebben een vzw- of openbaar statuut. Een decreetartikel van 2 juni 2006 maakt het mogelijk dat het aanvragen van een investeringswaarborg wordt losgekoppeld van het verkrijgen van investeringssubsidies en dat voorzieningen met een commercieel statuut ook een investeringswaarborg kunnen krijgen. Dit artikel betekent voor vele voorzieningen een verlaging van de drempel om een lening aan te gaan bij de bank. De Vlaamse Regering keurt nu, na advies van de Raad van State, definitief een besluit goed dat uitvoering geeft aan dat artikel.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over de preventie van de veteranenziekte op publiek toegankelijke plaatsen. De onmiddellijke aanzet tot de herziening van de legionellawetgeving zijn enkele vragen van Vlaamse parlementsleden. Het nieuwe besluit omvat onder meer een nieuwe indeling van de inrichtingen voor (niet-)watervoorzieningen, drempelwaarden voor matig-, hoogrisicoinrichtingen en koeltorens, meer specifieke maatregelen voor koeltorens, luchtbevochtigingsintallaties en tandheelkundige units en het schrappen van het toezicht door burgemeesters. Jaarlijks wordt er een budget vrijgemaakt van 97.500 euro voor de aanwerving van twee extra ambtenaren.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen, minister Kris Peeters en minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering beslist de minister-president te gelasten om het overleg met de Europese Commissie over het wegenvignet op te starten. De definitieve beslissing om het wegenvignet in te voeren wordt slechts genomen wanneer alle technische en juridische problemen zijn uitgeklaard.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het 'Jaarverslag Jeugdbeleid en Kinderrechten van de Vlaamse Regering aan het Vlaams Parlement en de Kinderrechtencommissaris 2006'. Het wordt overgemaakt aan het Vlaams Parlement en de Kinderrechtencommissaris.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het subsidiebesluit voor projecten voor ontwikkelingseducatie. Het voorstel van aanpassing is gesteund op de ervaring dat sommige bepalingen in het besluit een vlotte toepassing van het decreet niet bevorderen. Tevens wordt het besluit in overeenstemming gebracht met de wijzigingen als gevolg van Beter Bestuurlijk Beleid. Daarnaast worden de regeling voor actualiteitsprojecten en de mogelijkheid tot het verkrijgen van een extra subsidie voor het onderschrijven van het prioritaire thema opgeheven. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering stemt in met de aanpak van de planning van de topambtenaren voor 2007.

Op voorstel van minister Kris Peeters

Na advies van de MiNa-raad, de SERV en het college van procureurs-generaal hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat het decreet van 5 april 1995 over milieubeleid aanvult met een titel XVI over 'toezicht, handhaving en veiligheidsmaatregelen'. Hierover wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Kris Peeters

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering definitief tot wijziging van het VLAREA- , het VLAREM-besluit en het besluit met algemene en sectorale bepalingen met betrekking tot milieuhygiëne. Het wijzigingsbesluit heeft in de eerste plaats tot doel de regelgeving aan te passen aan de ingebrekestelling van de Europese Commissie omtrent de omzetting van de Richtlijn 2000/53/EG over autowrakken en aan een advies van de Commissie wegens niet-conforme omzetting van de Richtlijn 2000/59/EG met betrekking tot havenontvangstvoorzieningen voor scheepsafval en ladingsresiduen.

Op voorstel van minister Kris Peeters

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het ontwerpdecreet goed tot wijziging van het decreet van 20 december 1996 dat het recht regelt op minimumlevering van elektriciteit, gas en water, het decreet van 17 juli 2000 over de organisatie van de elektriciteitsmarkt, wat betreft de openbaredienstverplichtingen en van het decreet van 6 juli 2001 over de organisatie van de gasmarkt, wat betreft de openbaredienstverplichtingen. Om de gevolgen van de liberalisering van de elektriciteits- en gasmarkt voor de sociaal zwakkeren in te schatten heeft het Vlaams netwerk voor verenigingen waar armen het woord nemen, praktijkervaringen verzameld na een jaar liberalisering. Daarnaast heeft het Vlaams Parlement een commissie ad hoc opgestart, die in een motie van aanbeveling onder meer pleit om een meer rechtszeker kader te geven voor afsluitingen door de gevallen, waarin kan worden afgesloten, duidelijker te omschrijven. Het huidige ontwerpdecreet wil een antwoord zijn op deze motie van aanbeveling door middel van een aanpassing van de vermelde decreten. Hierbij wordt rekening gehouden met het gewijzigde energielandschap. Verder wordt de werking van de lokale adviescommissies strikter geregeld. Het ontwerp van wijzigingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering stemt in met een ontwerp van koninklijk besluit over de procedure voor eensluidend advies van de veiligheidsinstantie en over de bekendmaking van nationale veiligheidsvoorschriften voor de spoorwegen. Het gaat om een omzetting van Europese richtlijnen in Belgische regelgeving.

Lees meer op: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?NB_Registratiepersoonid=10446&cid=1170738013498&pagename=nieuwsberichten%2FNB_KortBestek%2FKortbestek