Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Vijf ondernemersvergunningen kunnen op de schop
MKB-Midden Nederland daagt gemeente uit tot schrappen!
MKB-Midden Nederland presenteert de gemeenten in de regio kant en klare voorstellen om vijf veelvoorkomende ondernemersvergunningen te schrappen. In het rapport 'de ondernemersgerichte APV' dat wordt aangeboden aan de gemeenten staan nieuwe APV-teksten met algemene voorschriften in plaats van vergunningseisen. Het gaat bijvoorbeeld om vergunningen voor steigers, containers en plantenbakken, reclame- en menuborden, winkeluitstallingen, gevelreclame, terrassen en het exploiteren van een horecabedrijf. Jaarlijks zijn deze vijf vergunningen goed voor in totaal meer dan 8 miljoen euro aan administratieve lasten.
Het rapport 'de ondernemergerichte APV' is in opdracht van MKB-Nederland en het ministerie van Economische Zaken opgesteld door de Utrechtse Juristengroep. Het rapport gaat uit van vertrouwen vooraf in ondernemers in plaats van wantrouwen. Dat wantrouwen uit zich in overweldigende bureaucratie die schadelijk is voor de concurrentiekracht van ons midden- en klein bedrijf. Ook de gemeente zelf is er veel te druk mee. Waarom een vergunning voor een steiger eisen als die toch altijd wordt afgegeven, precariobelasting misschien? Het werk dat de gemeente heeft om belasting te heffen op een steiger weegt absoluut niet op tegen de circa 15 euro die dat gemiddeld oplevert. MKB-Midden Nederland pleit dan ook voor het schrappen van precariorechten op objecten kleiner dan 2 m².
"Met dit rapport bieden we de gemeente een praktisch instrument om een aantal vergunningen te vervangen door algemene regels. De APV-teksten zijn al geschreven, makkelijker kunnen we het de gemeente niet maken. Desalniettemin vereist het niet meer denken in risico's, maar in ruimte voor ondernemerschap wel een omslag in het denken van veel partijen. Daar is politieke en bestuurlijke moed voor nodig. Wij dagen de gemeenten dan ook uit lef te tonen en samen met ons het mes in vergunningen te zetten", aldus MKB-Midden Nederland.
Het voorstel aan de staatssecretaris EZ om samen met MKB-Nederland een ondernemersvriendelijke verordening te maken kwam van de Tweede Kamer. Deze uitdaging hebben partijen met enthousiasme opgepakt. Het aanvragen van vergunningen is voor ondernemers immers een tijdrovend en daarom kostbaar proces. Bovendien blijkt uit de praktijk dat de vele vergunningen de mkb-ondernemer vaak onnodig hinderen in het uitoefenen van zijn of haar bedrijf en het doorvoeren van innovaties. Dat minder vergunningen goed is voor het ondernemersklimaat, staat dus buiten kijf.
Een begeleidingscommissie bestaande uit MKB-Nederland, het ministerie van Economische Zaken, Koninklijk Horeca Nederland en de Vereniging van Evenementenmakers heeft getracht zo zorgvuldig mogelijk alle belangen af te wegen. Het rapport 'de ondernemersgerichte APV' is tevens aangeboden aan de VNG als hulpmiddel bij het herzien van de model-APV. Het rapport is te downloaden van: www.midden.mkb.nl