KNMG

KNMG positief over zorg in regeerakkoord

Maar kunnen alle ambities ook gefinancierd worden?

Artsenfederatie KNMG is positief over de paragraaf zorg in het regeerakkoord. De KNMG is verheugd dat het nieuwe kabinet wil investeren in draagvlak bij patiënten, en bij professionals om het werkplezier te vergroten, het werk te verbeteren en om de bureaucratie te bestrijden. Een verademing na een kabinetsperiode waarin de rol van de verzekeraars, het geld en de efficiency voorop stonden.

In het regeerakkoord krijgt de preventie veel nadruk. Het stelsel blijft grotendeels ongewijzigd, het pakket wordt op zinvolle wijze uitgebreid, de ICT in de zorg wordt een speerpunt en het beleid rond abortus en levensbeëindiging blijft ongewijzigd: zaken waarom de KNMG begin januari in haar brief aan de informateur had verzocht. Onduidelijk is nog of de overheid hier voldoende geld aan besteedt, want de genoemde 500 miljoen oogt wel karig.

De KNMG heeft in haar brief aan de informateur en politieke leiders van deze coalitie gevraagd om meer vertrouwen in de professionals, en is blij dat het regeerakkoord daarop inspeelt. Ook komt in het akkoord de suggestie van de KNMG terug om de preventie tot speerpunt te maken en te zoeken naar een manier om verzekeraars in belangrijke mate hieraan te laten bijdragen. Daar moet het geld worden gevonden dat nodig is voor de intensivering van het preventiebeleid.

Het in 2006 ingevoerde nieuwe stelsel wordt gelukkig niet gewijzigd, afgezien van de afschaffing van de no-claim, iets waar de KNMG tevreden mee is. Er komt extra geld voor de verpleeghuiszorg, en tegelijk wordt gestreefd naar kostenbesparingen. Dit roept de vraag op hoeveel geld er nu per saldo naar de verpleeghuiszorg gaat. ICT in de zorg wordt een speerpunt; uiterlijk in 2009 moet het Elektronisch Patiënten Dossier worden ingevoerd. De KNMG is hierover verheugd maar heeft tevergeefs gezocht naar de financiële middelen die daarvoor beschikbaar zijn.

Aan het beleid op de gebieden zwangerschapsafbreking en levenseinde verandert principieel niets. Wel zal gezocht worden naar de mogelijkheden om vaker alternatieve opties in te zetten voor zwangerschapsafbreking resp. actieve levensbeëindiging. De KNMG kan zich vinden in deze lijn.

Samenvattend: de KNMG is tevreden over de sfeer en opzet van het regeerakkoord als het gaat om de gezondheidszorg, maar ziet vooralsnog niet goed hoe verbeteringen en intensiveringen gefinancierd zullen (moeten) worden.

Laatst gewijzigd: 09-02-2007