Ministerie van Defensie

09-02-2007 17:51

NLMARFOR HEEFT NIEUWE COMMANDANT

Foto: AVDD - Commandeur Hank Ort (links) heeft het vaandel en het commando overgedragen aan commandeur Pieter Bindt

Commandeur Pieter Bindt heeft vanmorgen het commando op zich genomen van de Netherlands Maritime Force (NLMARFOR). De plechtigheid had plaats aan boord van Hr.Ms. Rotterdam, het schip waarvan Bindt commandant was.

Bindt nam de leiding van de operationele kern van het Commando Zeestrijdkrachten over van commandeur Hank Ort. Hij is inmiddels aan het werk als directeur van de Defensie Informatie en Organisatie (DIO) in Den Haag.

NL MARFOR bestaat uit een staf van circa 150 militairen die leiding geeft aan operaties van vlooteenheden en mariniers. Afhankelijk van de opdracht worden de gewenste componenten toegevoegd. Het betreft een expeditionair, veelzijdig en snel inzetbaar instrument om crisisbeheersingsoperaties te leiden.

Ort blikte in zijn toespraak op het voertuigendek van het amfibisch transportschip terug op "drie jaar die zijn voorbij gevlogen". De commandeur ziet grote kansen voor NL MARFOR in de toekomst. "Het commando dient zich dan wel te richten op maritieme veiligheidsoperaties in gebieden waar Nederland belangen kent. Zoals de Arabische Zee. Ontplooiing zal ook vaker plaats hebben die gedegen moet worden voorbereid met andere spelers, zoals buitenlandse zaken en ontwikkelingssamenwerking."

Het is nu aan Bindt het concept verder te ontwikkelen. Hij onderstreepte het belang van een flexibel inzetbare operationele kern. "We gaan flink oefenen om in juli 2008 geheel operationeel (full operational capability) te zijn. Aan het einde van dat jaar krijgt NL MARFOR de leiding over de NATO Response Force (NRF), de snel inzetbare eenheid van de NAVO.