Aedes

Woningcorporaties anticiperen op generaal pardon

9 februari 2007

In het regeerakkoord is een pardonregeling opgenomen voor asielzoekers die nog onder de oude vreemdelingenwet, dus voor 1 april 2001, in Nederland asiel hebben aangevraagd. Om te anticiperen op de huisvestingsbehoefte van deze groep asielzoekers, onderzoekt Aedes met een groep leden en in gesprek met derden de behoeften en de mogelijkheden. Inzet is een bijdrage te leveren aan efficiëntie en humane huisvesting, bijvoorbeeld door op korte termijn een handreiking voor de lokale praktijk voor te bereiden en te verspreiden onder alle leden.

De huidige huisvestingssituatie van de groep asielzoekers die onder het pardon valt is divers. Zo wonen asielzoekers in de centrale opvang van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA), bij familie of vrienden, in de noodopvang, in zogenoemde ROA-woningen of zijn ze gehuisvest onder de zogeheten Zorgwet VVTV.

Aangezien er veel vragen zijn over de uitwerking van de pardonregeling hebben VluchtelingenWerk Nederland, het Internationaal Netwerk van Lokale Initiatieven ten behoeve van Asielzoekers (INLIA) en het Landelijk Overleg Gemeentebesturen Opvang en Terugkeerbeleid (LOGO) een website opgezet: www.pardonnu.nl. De website wordt aangepast zodra er nieuws te melden is.