Ingezonden persbericht


Burgemeester Beveren eist duidelijkheid over Doel

Wordt doel een tweede wilmarsdonk ?

Op 1 februari verzamelden een 50-tal actievoerders, leden van Doel 2020, inwoners van Doel en sympathisanten afkomstig van meerdere gemeenten uit het Waasland en van het Antwerpse, aan het Hooghuis in Doel. Ze droegen kaarsen mee, en sloten op die manier aan bij de wereldwijde actie over de opwarming van de aarde, waarbij tussen vijf voor acht en acht uur de lichten werden gedoofd.

Maar de actie verwees ook naar de toekomst van Doel en van het Hooghuis in het bijzonder. Luc VERSTEYLEN van de beweging Helaba, die de actie mee op het getouw had gezet, kreeg immers brieven en telefoons van de ministers PEETERS en VAN MECHELEN als antwoord op zijn alarmkreet over de mogelijke verdwijning van het Hooghuis. "Allemaal voorbarig", zo reageerden de ministers," er is nog niets beslist." VAN MECHELEN, onder meer bevoegd voor het bouwkundig erfgoed, voegde eraan toe dat, in het geval het Hooghuys toch moet verdwijnen, het elders zou worden heropgebouwd. Cultuurminister ANCIAUX bevestigde aan Luc VERSTEYLEN alvast zijn steun voor het behoud van het Hooghuis.

Kleine kern behouden

Opvallend waren de diverse berichten die de jongste weken her en der werden vernomen, als zou een bijzonder kleine kern van Doel behouden blijven, met de kerk, het Hooghuys en het gemeentehuis. Iets in de zin van Lillo-fort, al werd daar wel de hele dorpskern behouden. "Als dat klopt," reageren de actievoerders, "dan betekent dit dat het Saeftinghedok er niet komt, want de genoemde gebouwen liggen pal in het voorziene tracé. Maar kan dan enig zinnig mens uitleggen waarom Doel wegmoet als er dan toch geen Saeftinghedok komt ? Dit is toch compleet surrealisme !"

De burgemeester van Beveren had, enkele uren voor de actie, zijn ongenoegen geuit over die nieuwe berichten :"Hoe zit het nu", zo reageerde hij fel," wat moet ik nu met die alweer nieuwe geluiden over de toekomst van Doel ? Ik ga op 7 februari naar de Vlaamse regering, en daar zullen ze me dan toch eens voor eens en voor goed moeten vertellen hoe het nu zit met Doel. Ik krijg immers de meeste afkeurende reacties op mijn nek en kan maar zien dat ik een zinnige reactie geef." Luc VERSTEYLEN :"Ze stellen zich toch niet voor dat een tweede Wilmarsdonk (een kale, vervallen kerktoren temidden van een zee van containers) een oplossing is ?"

Onleefbaar ?

De manifestanten droegen borden mee met daarop :"Gij zult den Doel niet doden." Zij reageerden ook op de verklaring van minister PEETERS als zou Doel onleefbaar zijn :"Ze moeten hier eens komen wandelen, dan merken ze meteen hoe leefbaar Doel wel is. Dat ze het vragen aan de mensen die er wonen, die weten het toch best. Waarom zouden er overigens 300 kandidaat-bewoners zijn voor 100 huizen als het allemaal zo onleefbaar was ? En wat te denken van de duizenden mensen die in Vlaanderen ergens wonen aan een op- of afrit van een autoweg, naast een verkeersdrempel, in de uitgaansbuurt van een stad of langs het spoor van een goederentrein, treinen die vooral 's nachts rijden. Dat is toch véél onleefbaarder ? Wil PEETERS die mensen dan ook allemaal uit hun huizen zetten ?"

PEETERS stelde zelfs dat, als het Saeftinghedok er niet komt, Doel dan nog wegmoet. Eén der manifestanten : "Toen wij hem vroegen waarom het dorp in dat geval niet gewoon kan blijven staan, vermits het toch in niemands weg ligt, antwoordde hij dat dit de enige manier is om de krakers weg te krijgen : de huizen afbreken. Dat Antwerpen en Kapellen ophouden illegalen naar Doel te sturen, zo is het probleem toch ontstaan ? Voor die mensen zelf is dat toch ook geen doen : ze komen onvermijdelijk terecht in een conflict met de inwoners van Doel. En die krakers die hun woning goed onderhouden, zijn welkom. Ze kregen overigens de kans zich te regulariseren via het gemeentebestuur."

Luc VERSTEYLEN dankte tot slot de stille betogers en meende dat de toekomst van Doel er intussen een stuk beter uitziet. "Als ze stoppen met de afbraak, kan dat misschien kloppen", reageerden de Doelenaars.

---- --