Gemeente Bussum

Fusienieuws

De fractievoorzitters en colleges van de gemeenten Naarden en Bussum hebben op donderdag 8 februari jl. overleg gevoerd over de ontstane situatie omtrent de gemeentelijke herindeling.

Belangrijkste uitkomst van dat gesprek is dat Bussum en Naarden een gezamenlijk onderzoek willen laten uitvoeren naar de best werkbare fusievariant. Muiden en Weesp zijn uitgenodigd om aan dit onderzoek deel te nemen.

Er is de afgelopen weken veel gebeurd ten aanzien van de gemeentelijke herindeling. Zo heeft Bussum zich uitgesproken voor een gemeente die zal bestaan uit Naarden en Bussum, waaraan de Hilversumse Meent wordt toegevoegd. Naarden heeft de voorkeur gegeven aan een fusie met Bussum, Muiden en Weesp, ook wel de G4 genoemd, maar als dat niet werkbaar blijkt, in ieder geval een fusie met Bussum. Muiden en Weesp hebben beiden gekozen voor een fusie van vier gemeenten.

Rol van de provincie

Alle negen gemeenten binnen de Gooi en Vechtstreek hebben hun herindelingsstandpunt kenbaar gemaakt aan Gedeputeerde Staten van Noord-Holland. Daar buigt men zich nu over een uit te brengen herindelingsvoorstel voor de hele regio. De vorming van een G4 van Bussum, Naarden, Muiden en Weesp, is een mogelijke optie. Een door de provincie uit te voeren onderzoek moet daaromtrent helderheid verschaffen. Hiermee trekt de provincie de regie over het herindelingsproces naar zich toe.

Eigen onderzoek

De gemeente Bussum heeft zich de afgelopen weken erg ongemakkelijk gevoeld in deze positie. Na een lange periode van voorbereiding, waarbij Bussum zich altijd heeft uitgesproken voor een fusie met Naarden, leek het erop dat de provincie de teugels over wilde nemen. Om die reden was Bussum niet bereid om mee te werken aan een onderzoek van de provincie en was er een kleine impasse ontstaan.

Overeenkomsten

Om die impasse te doorbreken is de gemeente Bussum met de raad en het college van Naarden in gesprek gegaan met de insteek om te kijken naar de punten van overeenstemming en hoe van daaruit constructief kan worden samengewerkt. De uitkomst van dat gesprek is dat Bussum en Naarden de touwtjes in handen nemen door zelf onderzoek te laten uitvoeren, waaraan Muiden en Weesp kunnen deelnemen. Alle vier de gemeenten kunnen daartoe vragen formuleren.

Draagvlak

De gemeente Bussum ziet dit als een belangrijk stap. Bussum is nu weer in de positie dat er mét ons gesproken wordt, in plaats van dat er óver ons gesproken en besloten wordt. Uiteindelijk gaat het om draagvlak van de betrokken gemeenten. Bussum heeft nu de instelling: we gaan voor een fusie met Naarden, tenzij uit onderzoek blijkt dat een grotere variant (G4) beter is voor onze inwoners.

Planning

De onderzoeksopdracht moet op zeer korte termijn vergeven worden, zodat uiterlijk eind april de resultaten op tafel liggen. Vóór de zomer moet er uitzicht zijn op een definitief herindelingsvoorstel voor de regio én voor onze eigen gemeente.