Provincie Groningen

Start inrichting noodbergingsgebied Ulsderpolder 9 februari 2007

Vrijdagochtend 9 februari, in de Ulsderpolder ligt een klein laagje sneeuw. Vanaf vandaag wordt deze polder geschikt gemaakt voor een laag(je) water. Alleen bij extreem hoog water zal deze landbouwpolder worden ingezet als waterbergingsgebied. Het is het laatste redmiddel, als het hoge water woonwijken in Groningen onder water dreigt te zetten. Een noodberging zoals dat heet.

Vandaag verrichtten gedeputeerde Henk Bleker en Greetje de Vries DB-lid van waterschap Hunze en Aa's de starthandeling voor de inrichtingswerkzaamheden van het noodbergingsgebied ten noordoosten van Winschoten. Ze deden dit samen met ondermeer de leden van het Comité Lotgenoten, een verbond van boeren dat streed tegen waterberging op landbouwgrond. Ook de landeigenaren in de polder waren uitgenodigd en grotendeels aanwezig. De bijeenkomst vond plaats op de boerderij die is aangekocht en inmiddels is doorverkocht door de provincie in het kader van het flankerend beleid noodberging, een bestuurlijke tegemoetkoming voor de grondeigenaren.

De heer Qualn, grondeigenaar in de Ulsderpolder De nieuwe eigenaar van de boerderij met de valk op zijn arm, de sleutel naar een nieuw begin. De heer Qualm, grondeigenaar in de
Ulsderpolder

De nieuwe eigenaar van de boerderij met de
valk op zijn arm, de sleutel naar een nieuw begin.

In de graanschuur van de boerderij was de ontvangst en namen de beide bestuurders samen met een aantal aanwezigen de afgelopen jaren nog eens door. De emoties lopen nog altijd op wanneer het gaat om de aanleg van waterberging op landbouwgrond. "Het offer dat deze boeren hebben moeten brengen voor het algemeen belang is bestuurlijk gecompenseerd door het flankerend beleid. Maar dat maakt hen natuurlijk nog geen voorstanders, dat is heel begrijpelijk", vindt Henk Bleker.

Henk Bleker presenteert het cadeau voor alle aanwezigen Een jagermeister omdat het zo ijs en ijs koud was
Henk Bleker presenteert het cadeau

Een Jägermeister omdat het zo ijs- en
ijskoud was

Op het erf was de starthandeling. De toekomstige eigenaar van de boerderij ontving de valk op zijn arm. De vogel droeg een sleuteltje van een grote kist bij zich. De kist - gemaakt door de meubelmaker die de tijdelijke bewoner is van de boerderij - bevatte voor iedereen een spade. Zo kan iedereen weer aan het werk, als boer, als waterschap, als provincie, etc.. Er werd afgesloten met een borrel en stevige winterkost.

Flankerend beleid
Het flankerend beleid is een bestuurlijke tegemoetkoming van de provincie en het waterschap voor de agrariërs en grondeigenaren in noodbergingsgebieden. In januari 2005 kocht de provincie in dat kader twee bedrijfspanden en zo'n 140 hectare landbouwgrond in de Ulsderpolder van de familie Boekhorst. Deze familie koos ervoor in Canada verder te boeren. Inmiddels hebben grondeigenaren die hun bedrijf wel in de Ulsderpolder voortzetten, beide boerderijen en in totaal 90 hectare grond van de provincie teruggekocht. De resterende 45 hectare volgt in de loop van dit voorjaar. Een andere vorm van flankerend beleid is de leningsfaciliteit voor grondeigenaren in de noodbergingsgebieden.

Het waterschap Hunze en Aa's start nu met de inrichting van de Ulsderpolder. De inrichtingswerkzaamheden bestaan uit de aanleg van een waterinlaatwerk, en de aanleg van kaden en verstevigingen van bestaande verhogingen om landbouwbedrijven, woningen en spoorbaan te beschermen tegen water. De Ulsderpolder biedt bij extreem hoog water bescherming aan ondermeer woonwijken in Winschoten. Eind 2008 is de polder klaar voor gebruik.

Waarom waterberging?
Na de wateroverlast en dreigende overstromingen van woonwijken in 1998 heeft de provincie Groningen samen met de waterschappen gewerkt aan maatregelen die zo'n situatie konden voorkomen. Kadeverhoging en het bovenstrooms langer vasthouden van water (op de hogere gedeelten, bijvoorbeeld in Drenthe) was niet genoeg. Begin 2004 wezen de provincie en waterschap Hunze en Aa's daarom waterbergingsgebieden aan, die vervolgens in het Provinciaal omgevingplan zijn opgenomen. Veelal zijn het natuurgebieden. Deze gebieden worden bij hoog water ingezet als bergingsgebied. Meer omstreden is de aanwijzing van de twee landbouwpolders de Onner- en Oostpolder ten zuiden van Haren en de Ulsderpolder ten noordoosten van Winschoten. Het gaat in deze gebieden om noodberging.

9 februari 2007