Rode Kruis Belgie


Solidaritest beloont maatschappelijk solidaire bedrijven

Bedrijven zijn zich goed bewust van hun maatschappelijke taken en doen vaak grote inspanningen. Toch is het grote publiek niet altijd op de hoogte van het werk dat verzet wordt door bedrijven. Daarom is er Solidaritest(TM): om de effectieve bedrijfsinspanningen op het vlak van maatschappelijke solidariteit uit het vergeethoekje te halen en resoluut in de schijnwerpers te plaatsen. Solidaritest(TM) wil niet alleen de maatschappelijke solidariteit van bedrijven in kaart brengen, het wil vooral bedrijven, die maatschappelijk goed bezig zijn, belonen voor deze inspanningen.

Maatschappelijke solidariteit beperkt zich niet tot financiële steun aan maatschappelijk zwakkeren. Daarom onderzoekt Solidaritest(TM) een ruim spectrum aan onderwerpen, zowel extern (in de maatschappij) als intern (binnen het bedrijf).

Op het vlak van externe maatschappelijke solidariteit wordt onder andere gekeken naar bedrijfsbeleid en financiële steun aan activiteiten/projecten voor maatschappelijk zwakkeren en ethische beleggingen.

Voorbeelden van interne parameters zijn tewerkstelling van maatschappelijk zwakkeren, stimulering van het personeel om zich in te zetten voor activiteiten/projecten voor maatschappelijk zwakkeren, fondsenwerving door de werknemers van de onderneming, stimulering van het personeel om bloed te geven en persoonlijke betrokkenheid van de leden van de Raad van Bestuur bij activiteiten/projecten voor maatschappelijk zwakkeren.

Alle Belgische bedrijven worden uitgenodigd om deel te nemen aan Solidaritest(TM). Op basis van de verzamelde resultaten worden de winnaars bekend gemaakt op een prijsuitreiking op 8 mei. Zij mogen het prestigieuze Solidaritest(TM)-logo een heel jaar gebruiken.

Solidaritest(TM) is een enquête van Vigeo Belgium, in samenwerking met Forum Ethibel en het Belgische Rode Kruis, met medewerking van het Centrum voor Economie en Ethiek van de K.U. Leuven, HEC â Ecole de Gestion de lâUniversité de Liège en Vlerick Leuven Gent Management School, met de steun van de Nationale Loterij. Dit nieuwe initiatief heeft de actieve steun van Staatssecretaris voor Overheidsbedrijven Bruno Tuybens.

Brussel, 9 februari 2007